Zobrazit galerii
Vánočka s mandlovými plátky
Domácí vánočka s mandlovými plátky a marinovanými rozinkami
Obtížnost: obtížná | Porce: 4 | Čas: 60 minut
Hladká mouka kvalitní |
250 g |
Polohrubá mouka |
80 g |
Droždí |
30 g |
Mléko |
125 ml |
Cukr |
180 g |
Vanilkový cukr |
10 g |
Máslo |
90 g |
Sůl |
špetka |
Citronová kůra |
z jednoho citrónu |
Žloutky |
2 ks |
Vejce |
na potření |
Rozinky |
40 g |
Rum |
300 ml |
Mandle plátkované |
30 g |
Do mísy smícháme hladkou a polohrubou mouku. Uprostřed si uděláme důlek, do kterého nalijeme 2/3 teplého mléka, asi 40°C. Do mléka rozdrobíme kvalitní droždí. Pomocí vařečky spojíme v jednolitou hmotu, která je řidší, nelekněte se. Povrh poprášíme hladkou moukou, přikryjeme čistou utěrkou a na teplém místě necháme vykynout. Doba kynutí je přibližně 35 minut.
Poté přidáme vanilkový cukr, obyčejný cukr, sůl, máslo, citrónovou kůru a žloutky. Přilijeme zbytek teplého mléka a znovu vypracujeme v jednolitou hmotu. Když máme těsto vypracované přidáme rozinky. Těsto necháme opět vykynout, přibližně 35 minut.
Vykynuté těsto rozdělíme na 6 stejných dílů. Vyválíme pomocí válečku na placku a hřbetem ruky vyválíme na váleček, asi 35 centimetrů dlouhý. Vyválené těsta na konci spojíme, palcem zmačkneme a upleteme z nich vánočku.
Na plech dáme pečící papír, na který položíme upletenou vánočku a necháme 50 minut kynout. Povrh vánočky pomašlujeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme mandlovými lupínky a pečeme ve vyhřáté troubě na 170°C přibližně 45 minut
Podáváme na pěkném táce v době Vánoc.
- Kvalitní hladká mouka je Babiččina volba.
- Těsto nechte dobře dohladka nakynout. Nespěchejte.
- Rozinky můžete namočit do rumu.
- Pozor při strouhání citrónu, aby tam nebyla bílá dužina. Vánočka by byla hořká.
- Kvalitní vanilkový cukr si můžete připravit sami. Pomocí cukru krupice a čerstvého napůl překrojeného vanilkového lusku.
- Sůl v žádném případě nedávejte do prvního kynutí.
Vytisknout recept