 Zobrazit galerii
Zobrazit galerii
  Vánočka s mandlovými plátky
  Domácí vánočka s mandlovými plátky a marinovanými rozinkami
  Obtížnost: obtížná | Porce: 4 | Čas: 60 minut
  
  
	
		
			| Hladká mouka kvalitní | 250 g | 
		
			| Polohrubá mouka | 80 g | 
		
			| Droždí | 30 g | 
		
			| Mléko | 125 ml | 
		
			| Cukr | 180 g | 
		
			| Vanilkový cukr | 10 g | 
		
			| Máslo | 90 g | 
		
			| Sůl | špetka | 
		
			| Citronová kůra | z jednoho citrónu | 
		
			| Žloutky | 2 ks | 
		
			| Vejce | na potření | 
		
			| Rozinky | 40 g | 
		
			| Rum | 300 ml | 
		
			| Mandle plátkované | 30 g | 
	
Do mísy smícháme hladkou a polohrubou mouku. Uprostřed si uděláme důlek, do kterého nalijeme 2/3 teplého mléka, asi 40°C. Do mléka rozdrobíme kvalitní droždí. Pomocí vařečky spojíme v jednolitou hmotu, která je řidší, nelekněte se. Povrh poprášíme hladkou moukou, přikryjeme čistou utěrkou a na teplém místě necháme vykynout. Doba kynutí je přibližně 35 minut.
Poté přidáme vanilkový cukr, obyčejný cukr, sůl, máslo, citrónovou kůru a žloutky. Přilijeme zbytek teplého mléka a znovu vypracujeme v jednolitou hmotu. Když máme těsto vypracované přidáme rozinky. Těsto necháme opět vykynout, přibližně 35 minut.
Vykynuté těsto rozdělíme na 6 stejných dílů. Vyválíme pomocí válečku na placku a hřbetem ruky vyválíme na váleček, asi 35 centimetrů dlouhý. Vyválené těsta na konci spojíme, palcem zmačkneme a upleteme z nich vánočku.
Na plech dáme pečící papír, na který položíme upletenou vánočku a necháme 50 minut kynout. Povrh vánočky pomašlujeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme mandlovými lupínky a pečeme ve vyhřáté troubě na 170°C přibližně 45 minut
  Podáváme na pěkném táce v době Vánoc.
  - Kvalitní hladká mouka je Babiččina volba.
- Těsto nechte dobře dohladka nakynout. Nespěchejte.
- Rozinky můžete namočit do rumu.
- Pozor při strouhání citrónu, aby tam nebyla bílá dužina. Vánočka by byla hořká.
- Kvalitní vanilkový cukr si můžete připravit sami. Pomocí cukru krupice a čerstvého napůl překrojeného vanilkového lusku.
- Sůl v žádném případě nedávejte do prvního kynutí.
   
   
  Vytisknout recept