RECEPTY

Šťavnaté hovězí masíčko, uprostřed růžové, ale plné šťávy, to je sen většiny gurmánů. Našim cílem je Vás provést od nákupu vhodného nádobí či náčiní, až po dokonale připravený moderní pokrm.


Vejce BenediktZobrazit galerii

Vejce Benedikt

Vejce Benedikt s holandskou omáčkou

Obtížnost: střední | Porce: 4 | Čas: 40 minut


Vejce    4 ks
Ocet    1 lžíce
Šunka od kosti   200 g
Kaiserka   2 ks
Pažitka  
   
Holandská omáčka:
Máslo    30 g
Žloutky    2 ks
Vinný ocet   1/2 lžíce
Citrónová šťáva   1/2 lžičky
Voda    1lžíce
Sůl, pepř  


Rozpustíme si máslo a necháme ho odstavené na teple. Do skleněné nebo kovové misky dáme žloutky, přidáme ocet, špetku soli a ledovou vodu. Prošleháme a položíme na kastrůlek s vodou, která je těsně pod bodem varu. Směs šleháme, až nám zhoustne. Misku sundáme z vodní lázně a pomalu pramínkem, za stálého míchání do ní přiléváme rozpuštěné máslo, dokud vše nespotřebujeme. Jestli se nám zdá omáčka hustá naředíme jí několika lžícemi vody. Dochutíme citrónovou šťávou a pepřem, nejlépe z mlýnku. Omáčku udržujeme v teple.

V kastrolu přivedeme k varu vodu s octem. Vejce rozklepneme do misky. Vodu stáhneme na minimum, lžící uděláme v kastrolu lehký vír a vlijeme vejce. Vaříme asi 4 minuty. V půlce varu vejce otočíme. Vyjmeme děrovanou naběračkou a necháme okapat.

Housky rozkrojíme napůl a spolu se šunkou opečeme na másle. Na opečenou housku položíme šunku, na ni vejce a přelijeme teplou holandskou omáčkou.

Posypeme např. nasekanou petrželkou a ihned podáváme.

- Máslo přiléváme opravdu pomalu a nepřestáváme šlehat.
- Vejce můžeme servírovat i na opečeném toastu.
- Jestliže chceme i jiné varianty holandské omáčky stačí pozměnit ingredience. Když např. přidáme do omáčky nasekaný estragon, vznikne nám omáčka béarnská a když místo citrónu použijeme krvavý pomeranč tak máme omáčku maltézskou.

Vytisknout recept

Pro přípravu můžete použít

CREPE LT1131 CREPE
LT1131
INOX LT3986 INOX
LT3986

LAMART DOPORUČUJE SPOTŘEBIČE PHILCO

Moderní vzhled, špičkové technologie a vysoký uživatelský komfort jsou klíčovými prvky trub značky Philco. Vaření nikdy nebylo snadnější. Od oblíbené pochoutky Vás nyní budou dělit pouze doteky. Stačí zvolit příslušnou funkci na displeji a vše probíhá tak jak má, aniž byste potřebovali kuchařku.

Prohlédnout spotřebiče Philco >