RECEPTY

Šťavnaté hovězí masíčko, uprostřed růžové, ale plné šťávy, to je sen většiny gurmánů. Našim cílem je Vás provést od nákupu vhodného nádobí či náčiní, až po dokonale připravený moderní pokrm.


Kančí kýtaZobrazit galerii

Kančí kýta

Kančí kýta se šípkovou omáčkou

Obtížnost: střední | Porce: 4 | Čas: 150 minut


Kýta z divočáka   800 g
Mrkev, celer, petržel  800 g
Slanina    50 g
Cibule    150 g
Tymián    2 snítky
Citrón    1ks
Divoké koření   30g +jalovec
Perník na strouhání  50 g
Víno bílé   100 ml
Ocet    100 ml
Cukr    100 g
Šípkový džem   100 g
Mouka hladká   100 g
Máslo    150 g
Sádlo    100 ml
Sůl, pepř, skořice dle chuti


Kančí kýtu odblaníme, prošpikujeme slaninou a svážeme provázkem, aby držela hezký tvar.

Očištěnou kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme na hrubé plátky a spolu s kořením a bylinkami nasypeme na maso. Zalijeme lákem připraveným z vody, octa, bílého vína, cukru a soli, a necháme v ledničce tak dva dny odležet. Maso průběžně obracíme.

Odleželé maso zprudka opečeme ze všech stran na rozpáleném sádle v kastrolu a vyjmeme. Poté do hrnce přidáme zeleninu, kterou jsme měli na naloženém mase a osmažíme do zlatova. Přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. Zastříkneme octem a zalijeme vývarem. Poté do takto připraveného základu vložíme opečené maso, divoké koření a pár plátků citrónu. Přikryjeme poklicí a dusíme při mírné teplotě do měkka.

Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme světlou máslovou jíškou a strouhaným perníkem, přidáme šípkovou zavařeninu, špetku skořice, cukr a necháme provařit. Hotovou omáčku propasírujeme přes jemný cedník a podle chuti ještě dosolíme nebo přidáme cukr. Nakonec zjemníme máslem.

Jako příloha se nejlépe hodí Karlovarský nebo perníkový knedlík

- Místo kančí kýty můžeme použít např. kančí plec nebo pečeni.
- Místo přípravy láku na nakládání můžeme maso zalít pouze kvalitním bílým vínem.

Vytisknout recept

Pro přípravu můžete použít

WOOD LT3977 WOOD
LT3977
EMMA LT5007 EMMA
LT5007
DINE LT9002 DINE
LT9002

LAMART DOPORUČUJE SPOTŘEBIČE PHILCO

Moderní vzhled, špičkové technologie a vysoký uživatelský komfort jsou klíčovými prvky trub značky Philco. Vaření nikdy nebylo snadnější. Od oblíbené pochoutky Vás nyní budou dělit pouze doteky. Stačí zvolit příslušnou funkci na displeji a vše probíhá tak jak má, aniž byste potřebovali kuchařku.

Prohlédnout spotřebiče Philco >