Zobrazit galerii
Kachní roláda
Kachní roláda s kaštanovou nádivkou
Obtížnost: střední | Porce: 4 | Čas: 150 minut
Kachna |
2 kg |
Anglická slanina |
50 g |
Kaštany |
150 g |
Housky |
5 ks |
Cibule |
100 g |
Máslo |
150 g |
Vejce |
2 ks |
Mléko |
300 ml |
Muškátový oříšek |
špetka |
Petrželka |
50 g |
Sůl , pepř |
dle chuti |
Kachnu vykostíme a rozložíme na prkénko kůží dolů. Lehce naklepeme, aby nám vznikl rovnoměrný plát masa. Osolíme, opepříme a na maso poklademe na plátky nakrájenou anglickou slaninu.
Jedlé kaštany nařízneme na ploché straně plodu, ostrým nožem do kříže a necháme je ve vroucí vodě cca 10 minut povařit. Vodu vycedíme a ještě horké kaštany oloupeme. Oloupané kaštany nasekáme na hrubo.
Starší housky nakrájíme na cca 1cm velké kostky a dáme do misky. Přidáme na másle orestovanou cibuli, nasekané kaštany, nasekanou petrželku, špetku muškátového oříšku a sůl. Promícháme a vše zvlhčíme mlékem, ve kterém jsme rozšlehali vejce. Směs důkladně promícháme v celistvou nádivku, ve které si ale kostičky housky stále drží svůj tvar.
Nádivku rozložíme na připravenou kachnu, zabalíme jako roládu a upevníme provázkem. Roládu vložíme do pekáče, osolíme, přidáme kmín a pečeme v předehřáté troubě na 170°C cca 90minut do měkka
Podáváme na hezkém, předehřátém talíři.
- Kaštany se musí loupat opravdu horké, po vychladnutí slupka opět ztvrdne.
- Aby byla nádivka nadýchaná, zvlhčete housku na nádivku pouze mlékem a žloutky. Z bílků ušlehejte sníh a nakonec lehce vmíchejte do už hotové nádivky.
- Při pečení rolády můžete dát pod maso pro lepší chuť a vůni nasekanou cibuli a pár snítek tymiánu a kachnu během pečení pravidelně přeléváme výpekem.
- Jestliže jsme koupili kachnu s droby je dobré kachní játra nakrájet na kostičky a orestovat společně s cibulí do nádivky
Vytisknout recept