Zobrazit galerii
Humus s grilovaným sýrem
Humus s grilovaným sýrem halloumi
Obtížnost: střední | Porce: 6 | Čas: 160 minut
Sušená cizrna |
300 g |
Sezamová pasta tahini |
60 g |
Voda |
80 ml |
Olivový olej |
150 ml |
Citrónová šťáva |
50 ml |
Římský kmín mletý |
5 g |
Mletá paprika |
5 g |
Česnek |
1-2 stroužky |
Sůl, pepř dle |
chuti |
Sýr Halloumi |
300 g |
Cizrnu namočíme do studené vody a necháme namočenou minimálně 10 hodin. Po namočení cizrnu slijeme, zalijeme čerstvou vodou a vaříme do měkka. Cizrnu vycedíme, část vody, ve které se cizrna vařila uschováme a necháme cizrnu lehce zchladnout.
Zchladlou cizrnu dáme do mixovací nádoby, přidáme 80ml vody, ¾ olivového oleje, citrónovou šťávu, koření, sůl, česnek a tahini pastu. Vše rozmixujeme do hladka. Během mixování můžeme přidávat vodu z vaření a olej aby měl humus správnou konzistenci.
Sýr Halloumi nakrájíme na plátky a opékáme na oleji na rozpálené pánvi do zlatova. Opečený sýr pokapeme citrónem a opepříme pepřem z mlýnku. Podáváme společně s humusem, který jsme před podáváním pokapali olivovým olejem.
Máte li rádi pikantnější pokrmy, přidejte do humusu lžičku chilli
- Jestliže nemáme pastu tahini, můžeme si jí vyrobit i doma svépomocí:
- Nejdříve si opečeme světlá sezamová semínka na suché pánvi. Semínka opékáme jen chvilku, aby pasta byla světlá. Opečená semínka nasypeme do mixéru, přidáme dvě lžíce olivového oleje a začneme mixovat. Postupně přidáváme další lžíce olivového oleje, dokud nedosáhneme požadované konzistence.
Vytisknout recept