Zobrazit galerii
  Humus s grilovaným sýrem 
  Humus s grilovaným sýrem halloumi
  Obtížnost: střední | Porce: 6 | Čas: 160 minut
  
  
	
		
		
	
	
		
			| 
				Sušená cizrna   | 
			
				300 g | 
		
		
			| 
				Sezamová pasta tahini  | 
			
				60 g | 
		
		
			| 
				Voda    | 
			
				80 ml | 
		
		
			| 
				Olivový olej   | 
			
				150 ml | 
		
		
			| 
				Citrónová šťáva   | 
			
				50 ml | 
		
		
			| 
				Římský kmín mletý  | 
			
				5 g | 
		
		
			| 
				Mletá paprika   | 
			
				5 g | 
		
		
			| 
				Česnek    | 
			
				1-2 stroužky | 
		
		
			| 
				Sůl, pepř dle  | 
			
				chuti | 
		
		
			| 
				Sýr Halloumi   | 
			
				300 g | 
		
	
 
  Cizrnu namočíme do studené vody a necháme namočenou minimálně 10 hodin. Po namočení cizrnu slijeme, zalijeme čerstvou vodou a vaříme do měkka. Cizrnu vycedíme, část vody, ve které se cizrna vařila uschováme a necháme cizrnu lehce zchladnout.
Zchladlou cizrnu dáme do mixovací nádoby, přidáme 80ml vody, ¾ olivového oleje, citrónovou šťávu, koření, sůl, česnek a tahini pastu. Vše rozmixujeme do hladka. Během mixování můžeme přidávat vodu z vaření a olej aby měl humus správnou konzistenci.
Sýr Halloumi nakrájíme na plátky a opékáme na oleji na rozpálené pánvi do zlatova. Opečený sýr pokapeme citrónem a opepříme pepřem z mlýnku. Podáváme společně s humusem, který jsme před podáváním pokapali olivovým olejem.
  Máte li rádi pikantnější pokrmy, přidejte do humusu lžičku chilli
  - Jestliže nemáme pastu tahini, můžeme si jí vyrobit i doma svépomocí:
- Nejdříve si opečeme světlá sezamová semínka na suché pánvi. Semínka opékáme jen chvilku, aby pasta byla světlá.  Opečená semínka nasypeme do mixéru, přidáme dvě lžíce olivového oleje a začneme mixovat. Postupně přidáváme další lžíce olivového oleje, dokud nedosáhneme požadované konzistence.
   
   
  Vytisknout recept