RECEPTY

Šťavnaté hovězí masíčko, uprostřed růžové, ale plné šťávy, to je sen většiny gurmánů. Našim cílem je Vás provést od nákupu vhodného nádobí či náčiní, až po dokonale připravený moderní pokrm.


Zeleninová samosaZobrazit galerii

Zeleninová samosa

Zeleninové plněné taštičky samosa

Obtížnost: střední | Porce: 4 | Čas: 60 minut


Náplň:  
brambory 3 ks
kukuřice z konzervy 50 g
zelený hrášek z konzervy 80 g
cibule 1 ks
citron 1 ks
mletý koriandr 1 lžíce
mletý kmín 1 lžička
máta 3 snítky
sůl  
pepř  
Na těsto naan (6 placek):  
hladká mouka ½ kg
mléko 2 lžíce
jogurt 2 lžíce
sušené droždí 1 lžička
cukr 1 lžička
máslo pokojové teploty 10 g
černá sezamová semínka 1 lžíce
bílá sezamová semínka 1 lžíce
olivový olej  
sůl  

 

Droždí rozpustíme ve vlažném mléce, přidáme cukr a necháme 5 minut stát. Poté, co droždí nakyne, přidáme sezamová semínka, máslo, jogurt, špetku soli a mouku. Vše zpracujeme rukama, přitom přidáme tolik vlažné vody, abychom uhnětli vláčné a pružné těsto. Když máme hotovo, zakryjeme jej potravinářskou fólií nebo čistou vlhkou utěrkou a necháme odležet a nakynout na vlažném místě alespoň 1,5 hodiny.

Mezitím necháme brambory vařit ve slupce asi 20 minut, poté je oloupeme a rozmačkáme. Takto připravené do nich přimícháme kukuřici, hrášek, oloupanou a najemno nakrájenou cibuli, koriandr, kmín, nahrubo nasekanou mátu a trochu citronové šťávy. Vše osolíme a opepříme podle chuti.

Po odležení těsto ještě jemně zpracujeme, a pak z něj vytvoříme 6 kuliček, které válečkem rozválíme na podlouhlé placky. Ty pak rozřízneme napůl a lehce navlhčíme vodou. Z každého plátku těsta uděláme kornout a naplníme ho lžící připravené zeleninové směsi. Kornout uzavřeme a jeho okraje přitlačíme k sobě – okraje nejlépe utěsníme vidličkou.

Takto připravené samosy vyložíme na plech, lehce potřeme olejem a pečeme cca 15 minut v troubě vyhřáté na 200 °C.

 ---------- 

Podáváme podle chuti se salátem nebo čerstvou zeleninou.

 ---------- 

Místo pečeni v troubě můžeme samosy smažit na pánvi s trochou oleje.


Vytisknout recept

LAMART DOPORUČUJE SPOTŘEBIČE PHILCO

Moderní vzhled, špičkové technologie a vysoký uživatelský komfort jsou klíčovými prvky trub značky Philco. Vaření nikdy nebylo snadnější. Od oblíbené pochoutky Vás nyní budou dělit pouze doteky. Stačí zvolit příslušnou funkci na displeji a vše probíhá tak jak má, aniž byste potřebovali kuchařku.

Prohlédnout spotřebiče Philco >