RECEPTY

Šťavnaté hovězí masíčko, uprostřed růžové, ale plné šťávy, to je sen většiny gurmánů. Našim cílem je Vás provést od nákupu vhodného nádobí či náčiní, až po dokonale připravený moderní pokrm.


Velikonoční mazanecZobrazit galerii

Velikonoční mazanec

Velikonoční mazanec s rozinkami a ořechy

Obtížnost: vysoká | Porce: 8 | Čas: 210


Žloutky   3 ks
Polohrubá mouka  500 g
Hladká mouka   10 g (na poprášení těsta)
Cukr krupice   150 g
Máslo    200 g
Rozinky    50 g
Mandle    50 g
Vlašské ořechy   30 g
Droždí    42 g
Mléko    250 ml
Vanilkový cukr   10 g
Citrónová kůra  z jednoho citronu 
Rum    50 ml
Anýz    špetka
Sůl    špetka


Z droždí, lžíce cukru, vlažného mléka a dvou lžic mouky připravte kvásek a nechte ho v teple vzejít.

Rozinky dejte do misky a zalijte je rumem. Mezitím v míse smíchejte prosátou mouku s cukrem, vanilkovým cukrem, solí, nastrouhanou citronovou kůrou a mletým anýzem.

Do směsi přidejte kvásek, žloutky, rozinky namočené v rumu, dvě třetiny nasekaných mandlí, nakrájené ořechy a nakonec i rozpuštěné máslo. Těsto důkladně zpracujeme.

Moukou poprášené těsto dejte do mísy, přikryjte a nechte kynout asi dvě hodiny. Během této doby ho dvakrát nebo třikrát krátce promíchejte vařečkou. Do těsta se tak dostane další vzduch.

Vykynuté těsto ještě jednou zpracujte, utvořte bochánky, přesuňte ho na plech vyložený pečicím papírem a nechte znovu nakynout.

Předehřejte troubu na 220 °C. Mazance pomažte vejcem, posypte mandlemi a dejte péct.

Pět až deset minut pečte zprudka, pak zmírněte teplotu na 150–160 °C a zvolna dopékejte. Prudkým pečením se uzavřou póry na povrchu; pak teplotu snížíme, aby se bochánek pořádně propekl. Ke konci pečení můžete teplotu ještě o 50 stupňů zmírnit a přikrýt mazanec alobalem aby se nám mazanec nepřipálil. Před dopečením píchněte do středu mazance špejlí; pokud se na ni těsto nelepí, můžete své dílo vytáhnout z trouby.

Upečený mazanec ihned potřete rozpuštěným máslem.

Necháme vychladnout a před podáváním posypeme moučkovým cukrem.

- Do těsta můžeme přidat i špetku muškátového květu

Vytisknout recept

Pro přípravu můžete použít

DINE LT9001 DINE
LT9001

LAMART DOPORUČUJE SPOTŘEBIČE PHILCO

Moderní vzhled, špičkové technologie a vysoký uživatelský komfort jsou klíčovými prvky trub značky Philco. Vaření nikdy nebylo snadnější. Od oblíbené pochoutky Vás nyní budou dělit pouze doteky. Stačí zvolit příslušnou funkci na displeji a vše probíhá tak jak má, aniž byste potřebovali kuchařku.

Prohlédnout spotřebiče Philco >