Zobrazit galerii
Svatojakubky na karotce se špenátem
Svatojakubky na karotce se špenátem
Obtížnost: střední | Porce: 4 | Čas: 40 minut
Čerstvá karotková šťáva |
250 ml |
Čerstvá pomerančová šťáva |
250 ml |
Špenatové listy |
0,5 kg |
Máslo |
5 lžic |
Velká bílá cibule |
1 ks |
Středně velké karotky |
2 ks |
Mušle svatojakubky, kuchyňsky připravených |
800 g |
Olivový olej na potíraní |
Sůl a čerstvě mletý pepř na dochucení |
Očištěnou cibuli nakrájíme nadrobno. Karotku očistíme a nakrájíme na tenké stejnoměrné delší hranolky. Obě šťávy spolu v kastrůlku sváříme zhruba na jednou třetinu objemu a necháme stranou.
Špenát propláchneme a na pánvi na středním plameni necháme trochu zavadnout jen s vodou, která ulpěla na lístcích, asi 3 minuty. Vmícháme kousek másla, osolíme, opepříme a necháme stranou.
Zbylé máslo rozehřejeme a osmažíme na něm cibuli a mrkev. Lehce osolíme a pod pokličkou krátce, maximum 10 minut, podusíme. Přilijeme zredukovanou šťávu a ještě spolu svaříme až šťáva zhoustne. Dochutíme solí a pepřem. Špalíčky masa svatojakubek osušíme, potřeme olejem a zprudka opečeme, nejlépe na grilovací pánví. Hotové hřebenatky podáváme se špenátovou směsí.
Hotové svatojakubky promícháme s prohřátým špenátem a omáčkou a ihned podáváme.
- Mušle sv. Jakuba opékejte jen velmi krátce, rychle a prudce, maso musí zůstat uprostřed částečně syrové, aby nebylo gumové a tuhé.
- Nejčastěji se připravují na másle, na hodně rozpálené pánvi, zde se nechají lehce zkaramelizovat a servírují se posypané čerstvým bílým pepřem a hrubozrnnou solí.
Vytisknout recept