RECEPTY

Šťavnaté hovězí masíčko, uprostřed růžové, ale plné šťávy, to je sen většiny gurmánů. Našim cílem je Vás provést od nákupu vhodného nádobí či náčiní, až po dokonale připravený moderní pokrm.


Špenátové sufléZobrazit galerii

Špenátové suflé

Špenátové suflé s kozím sýrem

Obtížnost: střední | Porce: 6 | Čas: 55 minut


Mléko  300 ml
Máslo   35 g + na vymazání formiček
Žloutky  4
Bílky  5
Špenátové listy  180 g
Tvrdý kozí sýr  120 g
Sůl  1/2 lžičky
Mletý černý pepř  1/8 lžičky
Špetka kajenského pepře
Špetka muškátového oříšku
Strouhanka na vysypání formy 


Máslem vymažeme vnitřní stranu formiček a vysypeme je pak strouhankou.Troubu předehřejeme na 200°C. Zelené listy spaříme ve vroucí osolené vodě. Scedíme a ihned vychladíme ve studené vodě. Znovu scedíme, vymačkáme přebytečnou vodu a nakrájíme.

Mléko přivedeme do varu a odstavíme. Máslo rozpustíme v silnostěnném kastrolu. Pomocí vařečky přimícháme mouku a restujeme na mírném plameni, dokud se máslo a mouka nespojí a neobjeví se pěna - asi 2 minuty. Hrnec odstavíme z plamene a přilijeme do ní vařící mléko a rychle zamícháme metličkou. Přidáme koření. Hrnec znovu postavíme na středně velký plamen a za neustálého míchání vaříme asi 1 minutu, až se začne tvořit hustá bešamelová omáčka. Hrnec stáhneme z ohně a po jednom zašleháme žloutky. Přimícháme taky špenát. Podle potřeby dochutíme solí a pepřem.

Sýr nastrouháme. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh. Přibližně čtvrtinu pěny vmícháme do špenátové směsi. Přimícháme nastrouhaný sýr až na jednu polévkovou lžíci. Přidáme ostatní sníh a jemně promícháme. Směs na suflé nalijeme do připravených formiček, tak abychom je naplnili přibližně ze tří čtvrtin. Poté nasypeme na suflé zbytek sýra. Formy dáme na plech a umístíme doprostřed trouby předehřáté na 200 stupňů a okamžitě teplotu snížíme na 190°C. Pečeme 25 až 35 minut, až suflé vyběhne a zezlátne.

Necháme dvě tři minuty chladnout ve formičkách, pak opatrně vyklopíme na nahřáté dezertní talíře a okamžitě podáváme.

- Bešamelovou omáčku i špenát si můžete připravit v předstihu, ale nemíchejte je až do doby dokončení. Míchání směsi s bílky nemělo by trvat příliš dlouho, pomocí gumové stěrky jemnými pohyby dostáváme bílkovou pěnu do bešamelové směsi. Vždy je v zasadě lepší, když nám zbude troška nerozmíchaného bílku, než když ho zbavíme vzduchu.

Vytisknout recept

LAMART DOPORUČUJE SPOTŘEBIČE PHILCO

Moderní vzhled, špičkové technologie a vysoký uživatelský komfort jsou klíčovými prvky trub značky Philco. Vaření nikdy nebylo snadnější. Od oblíbené pochoutky Vás nyní budou dělit pouze doteky. Stačí zvolit příslušnou funkci na displeji a vše probíhá tak jak má, aniž byste potřebovali kuchařku.

Prohlédnout spotřebiče Philco >