RECEPTY

Šťavnaté hovězí masíčko, uprostřed růžové, ale plné šťávy, to je sen většiny gurmánů. Našim cílem je Vás provést od nákupu vhodného nádobí či náčiní, až po dokonale připravený moderní pokrm.


Mandlovo-pomerančový koláčZobrazit galerii

Mandlovo-pomerančový koláč

Mandlovo-pomerančový koláč
 

Obtížnost: střední | Porce: 8 | Čas: 65 minut


Hladká mouka 200 g
Mandlová mouka  100 g 
Špetka soli  
Prášek do pečiva 2 lžičky
Máslo 150 g
Pomerančová šťáva 50 ml 
Zakysaná smetana 100 g 
Bio pomeranče 2 ks
   
   
Na sirup:  
šťáva z 1 pomeranče  
šťáva z 1 citronu   
Krupicový cukr 75 g
Hřebíček 2 ks
Skořice 1 svitek 

Příprava těsta: Troubu předehřejeme na 180 °C. Z jedného pomerančů nastrouháme 1 lžíce pomerančové kůry plus trochu na ozdobení.V dvoupláštovým rendlíku rozpustíme a poté vychladíme máslo. Vejce vyšleháme s třtinovým cukrem a vanilkovými semínky do světlé pěny. V jiné misce prosejeme hladkou mouku, přidáme mandlovou mouku, sůl a prášek do pečiva. Do sypké směsi postupně přimícháváme vaječnou pěnu, rozpuštěné máslo, pomerančovou šťávu a zakysanou smetanu. Nakonec vmícháme nastrouhanou pomerančovou kůru. Těsto rovnoměrně rozetřeme do formy vyložené pečícím papírem a pečeme 35–40 minut dozlatova. Po upečení necháme koláč 10 minut odpočinout. Příprava sirupu: Všechny ingredience na sirup vložíme do malého hrnce a za stálého míchání přivedeme k varu. Jakmile se cukr rozpustí, vaříme přibližně 10 minut, dokud sirup lehce nezhoustne. Poté vyjmeme hřebíčky a skořici a ponechame je na ozdobu. Namočení koláče: Zchladlý koláč propícháme špejlí po celé ploše a rovnoměrně přelijeme polovinou horkého sirupu. Po vsáknutí sirupu přelijeme koláč zbylou částí sirupu a necháme zcela vychladnout. Vychladlý koláč ozdobíme plátky čerstvého pomeranče, hřebíčky a skořicí z vaření sirupu. Povrch lehce posypeme nastrouhanou pomerančovou kůrou. Podáváme ideálně s šálkem kávy nebo čaje. 
 
Vychladlý koláč ozdobíme plátky čerstvého pomeranče, hřebíčky a skořicí z vaření sirupu. Povrch lehce posypeme nastrouhanou pomerančovou kůrou. Podáváme ideálně s šálkem kávy nebo čaje.
 
Propíchnutí koláče špejlí zajistí rovnoměrné nasáknutí sirupu a lepší vláčnost.
Mandlovou mouku doporučujeme prosít, aby se v těstu netvořily hrudky.
Pro intenzivnější aroma lze pomerančovou kůru nastrouhat přímo nad těstem.
 

Vytisknout recept

LAMART DOPORUČUJE SPOTŘEBIČE PHILCO

Moderní vzhled, špičkové technologie a vysoký uživatelský komfort jsou klíčovými prvky trub značky Philco. Vaření nikdy nebylo snadnější. Od oblíbené pochoutky Vás nyní budou dělit pouze doteky. Stačí zvolit příslušnou funkci na displeji a vše probíhá tak jak má, aniž byste potřebovali kuchařku.

Prohlédnout spotřebiče Philco >