RECEPTY

Šťavnaté hovězí masíčko, uprostřed růžové, ale plné šťávy, to je sen většiny gurmánů. Našim cílem je Vás provést od nákupu vhodného nádobí či náčiní, až po dokonale připravený moderní pokrm.


Plněné žampiony císařskéZobrazit galerii

Plněné žampiony císařské

Plněné žampiony císařské

Obtížnost: střední | Porce: 4 | Čas: 80 minut


sušené hřibovité houby 10 g
žampiony císařské nebo portobello (cca 70 g každý) 12 ks
pevné hnědé žampiony 300 g
červená cibule 100 g
hladkolistá petrželka 1 svazek
přírodní tofu 200 g
olivový olej 4 lžíce
sůl 4 lžíce
černý pepř 2 lžíce
čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek 500 g
citronová šťáva 2–3 lžíce
bílá mandlová pasta nebo mandlový krém na šlehání 100 g
světlá miso pasta 1 lžíce

 

Menší houby necháme asi 20 minut bobtnat v nádobě s 200 ml horké vody. Mezitím nasucho očistíme žampiony císařské – nohy odstraníme (nevyhazujeme) a lupeny vyškrábeme. Očistíme hnědé žampiony a nakrájíme nadrobno, včetně nohou žampionů císařských.

Namočené houby vymačkáme a nakrájíme nadrobno, a zachycenou vodu přecedíme přes papírový filtr a odložíme stranou (nevyléváme). Cibuli oloupeme a také nakrájíme nadrobno. Petrželku opereme, otřepeme dosucha a nasekáme.

Papírovou utěrkou vymačkáme tofu, rozmačkáme vidličkou a na lžíci oleje ho na prudkém plamenu – za stálého míchání – smažíme 3–4 minuty, poté osolíme, promícháme a vyjmeme z pánve. Na čisté, suché pánvi, za stálého míchání, cca 3 minuty restujeme nakrájené hnědé žampiony.

Na lžíci oleje zesklovatíme cibuli, přidáme tofu a připravené orestované houby. Přilijeme polovinu vody z namočených žampionů a přivedeme k varu. Ochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem a citronovou šťávou a následně přimícháme petrželku. Mandlovou pastu, miso a 2–3 lžíce vody z namočených hub vymícháme do hladka, a polovinu hotové mandlové pasty vmícháme do houbové směsi.

Žampiony císařské pokapeme zbylým olejem a naplníme houbovou směsí. Zbylou mandlovou pastu rozdělíme na povrch jejich hlaviček.

Houby pečeme v předehřáté troubě na středním roštu asi 25–30 minut.

 ---------- 

Plněné žampiony se dobře hodí k rýži nebo bramborám. Při podávání houby ozdobíme čerstvýma bylinkami a případně dochutíme solí.

 ---------- 

Mandlovou pastu je možné nahradit mandlovým krémem na šlehání. Ke konci pečení, v případě potřeby, zakryjeme žampiony alobalem.

Vytisknout recept

LAMART DOPORUČUJE SPOTŘEBIČE PHILCO

Moderní vzhled, špičkové technologie a vysoký uživatelský komfort jsou klíčovými prvky trub značky Philco. Vaření nikdy nebylo snadnější. Od oblíbené pochoutky Vás nyní budou dělit pouze doteky. Stačí zvolit příslušnou funkci na displeji a vše probíhá tak jak má, aniž byste potřebovali kuchařku.

Prohlédnout spotřebiče Philco >