Zobrazit galerii
Paprikový lusk s omáčkou
Plněný paprikový lusk s tomatovou omáčkou
Obtížnost: střední | Porce: 4 | Čas: 60 minut
Paprikový lusk |
4 ks |
Tučné vepřové mleté maso |
150 g |
Libové hovězí mleté maso |
150 g |
Žloutky |
3 ks |
Cibule střední |
2 ks |
Vařená rýže |
100 g |
Vývar hovězí |
200 ml |
Tomatový protlak |
250 g |
Mrkev |
150 g |
Máslo |
80 g |
Cukr |
120 g / dle chuti |
Mouka hladká |
80 g |
Hovězí vývar |
1,2 l |
Ocet |
70 ml |
Nové koření |
7 kuliček |
Pepř černý |
10 kuliček |
Bobkový list |
4 ks |
Sůl, pepř |
dle chuti |
Paprikový lusk
Papriky omyjeme, osušíme a odřízneme stopku s jadřincem. Do mísy dáme mletá masa, utřený česnek, sůl, pepř, žloutky, vařenou rýži a najemno nasekanou jednu cibuli. Opatrně spojíme v jednolitou hmotu.
Touto směsí naplníme paprikové lusky, dáme do pekáčku, nalijeme vývar a pečeme v troubě rozpálené na 190°C 30 minut.
Omáčka
Máslo dáme do rendlíku, rozehřejeme, přidáme najemno nasekanou druhou cibuli, mrkev a zlehka zpěníme. Přidáme divoké koření, rajský protlak, ocet, cukr a 4 minuty restujeme. Nyní přidáme hladkou mouku, 2 minuty zarestujeme, zalijeme vývarem, rozmícháme a na mírném ohni vaříme 20 minut. Přilijeme výpek z plněných paprikových lusků a promícháme. Dochutíme dle potřeby solí a cukrem. Takto připravenou omáčku přecedíme na plněné paprikové lusky a 5 minut ve vyhřáté troubě dopečeme.
Podáváme na hezký, předehřátý talíř.
- Papriky používejte jen světle zelené. V žádném případě nepožívejte kapie.
- Tomatový protlak používejte kvalitní, můžete použít drcená rajčata.
- Cukr dejte do základu, zkaramelizuje, omáčka lépe chutná.
- V sezóně rajčat použijte jen čerstvá rajčata.
- Máte-li rádi skořici, dejte do základu celý skořicový lusk.
- Omáčka bude jemnější, když do ní po úplném dovaření dáte lžíci studeného másla.
- Pokud zvýšíte poměr protlaku, mrkve a kvalitně přepasírujete - rozmixujete, omáčka bude hustá i bez použití hladké mouky, bude bezlepková.
Vytisknout recept