Zobrazit galerii
Polévka z pečeného česneku
Jednoduchá a chutná smetanová polévka z pečeného česneku s čerstvou majoránkou
Obtížnost: nízká | Porce: 4 | Čas: 30 minut
Česnek |
80 g |
Brambory |
200 g |
Smetana 31% |
200 ml |
Máslo |
80 g |
Hovězí vývar |
1,2 l |
Čerstvá majoránka |
2 lžíce |
Muškátový oříšek |
špetka |
Sůl, pepř |
dle chuti |
Česnek oloupeme, nakrájíme na větší kusy.
Brambory očistíme, omyjeme a nakrájíme na větší kostky.
Do rendlíku dáme máslo, které na mírném ohni rozehřejeme. Přidáme česnek a jen krátce orestujeme. Česnek se nesmí zbarvit. Přidáme nakrájené brambory, zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a přidáme muškátový oříšek. Přivedeme k varu. Na mírném ohni vaříme 20 minut.
Poté polévku pomocí tyčového mixéru dohladka rozmixujeme.
Přilejeme smetanu, kterou dvě minuty na mírném ohni převaříme. Dochutíme dle potřeby solí, bílým pepřem, možná špetkou cukru.
Polévku zdobíme natrhanými lístky čerstvé majoránky.
Polévku nalijeme do hezkého, předehřátého talíře. Můžeme dozdobit na másle orestovanými plátky česneku.
- Polévku můžete zahustit máslovou jíškou. My jsme použili brambory. Polévka je lehčí, bezlepková.
- V sezóně medvědího česneku, můžete česnek nahradit medvědím česnekem.
- Pokud máte česnek s klíčkem uprostřed, tak jej podélně rozpulte a klíček odstraňte. Klíček způsobuje zažívací problémy.
Vytisknout recept