Zobrazit galerii
Pečená kachna
Pečená kachna s bramborovým škubánkem a špenátem
Obtížnost: střední | Porce: 4 | Čas: 240 minut
Kachna chlazená |
2,5 kg |
Cibule |
2 ks |
Jablka |
2 ks |
Sůl,pepř |
|
Kmín |
|
|
|
Škubánky: |
|
Brambory |
600 g |
Hrubá mouka |
150 g |
Sůl |
|
Sádlo |
100 g |
|
|
Špenát: |
|
Čerstvý špenát |
700 g |
Máslo |
50 g |
Česnek |
20 g |
Cibule |
100 g |
Sůl,pepř |
|
Kachnu důkladně osolíme a opepříme zvenčí i uvnitř. Jednu cibuli nakrájíme a vložíme do pekáče pod kachnu, druhou cibulí společné s jablky naplníme kachnu. Okmínujeme a vložíme do pekáče. Pečeme v troubě při 140°C si tři hodiny. Občas kachnu přeléváme výpekem.
Brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě do měkka. Uvařené brambory vycedíme a ještě horké zasypeme hrubou moukou, osolíme a necháme pod pokličkou chvíli propařit. Poté brambory rozšťoucháme. Z takto vzniklé hmoty tvarujeme placičky, které osmažíme do zlatova na rozpáleném sádle.
Na rozehřátém másle zlehka orestujeme na jemno nakrájenou cibuli. Poté přidáme dobře propraný špenát, osolíme, opepříme a lehce orestujeme, až špenát zavadne.
Podáváme opečené škubánky se špenátem a rozkrájenou kachnou, kterou ještě přelijeme výpekem.
Podáváme na hezkém, předehřátém talíři.
- Nedivte se té hromadě špenátu v čerstvém stavu, až ho orestujete, uvidíte, že ho bude podstatně méně.
- Na pečení škubánků je ideální použít sádlo, které se vypeklo z kachny, nádherně voní.
- Listový špenát můžete použít i mražený, postup na přípravu je stejný jenom rozmražený špenát důkladně vyždímejte, obsahuje totiž spoustu vody.
- Při přípravě škubánků můžete do uvařených horkých brambor vmíchat i nějakou nasekanou bylinku (tymián, rozmarýn, majoránku) budou krásně vonět
Vytisknout recept