RECEPTY

Šťavnaté hovězí masíčko, uprostřed růžové, ale plné šťávy, to je sen většiny gurmánů. Našim cílem je Vás provést od nákupu vhodného nádobí či náčiní, až po dokonale připravený moderní pokrm.


Opilá zvěřina s gremolatouZobrazit galerii

Opilá zvěřina s gremolatou

Opilá zvěřina s gremolatou
 

Obtížnost: střední | Porce: 6 | Čas: 3 hod


Jelení, srnčí či dančí zvěřina z plece či ramínka 1 kg
Olivový olej 2 lžíce
Cibule 1 ks
Mrkev 1 ks
Řapíkatý celer 2 ks
Bobkový list 1 ks
Rozmarýn 2 snítky
Sůl  
Česnek 2 stroužky
Sušené jalovičky 1 lžička
Černý pepř 1 lžička drcených kuliček
Rajčatová pasta/protlak 2 lžíce
Gin/jemná borovička 150 ml
Švestková povidla 50 g
Rajčatová passata 200 ml
   
Na gremolatu:  
svazek hladkolisté petrželky  
Česnek 1 stroužek
Citron 1 ks
Olivový olej 4 lžíce
Sůl  
Pepř  

Maso nakrájíme na 5 cm kostky. Cibule, mrkev a řapíkatý celer očistíme a nakrájíme na kostičky. Česnek nakrájíme na plátky. Ve velkém kastrolu na silnějším ohní rozehřejeme olej a po dávkách na něm ze všech stran dohnědá opečeme maso. Děrovanou naběračkou ho postupně odložíme na talíř. Zmírníme oheň a do uvolněného kastrolu vsypeme cibuli, mrkev, řapíkatý celer, bobkový list, rozmarýn a pořádnou špetkou soli. Zvolna opékáme doměkka asi 15 minut. Vsypeme česnek, jalovičky, podrcený pepř a opékáme 1 minutu. Vmícháme rajčatovou pastu a opékáme další minutu. Přidáme gin či borovičku, povidla, passatu a 200 ml vody a do kastrolu vrátíme maso. Přiklopíme a zvolna dusíme 2 hodiny, pak dame pokličku stranou a pokračujeme ještě jednu hodinu, aby se maso jen rozsypalo. Podle potřeby podléváme další vodou. Na gremolatu promícháme nasekanou petrželku, prolisovaný česnek nastrouhanou citronovou kůrů i šťávu (z 1/2 citronu) s panenským olivovým olejem. Osolíme a opepříme. Hotovou zvěřínu podáváme se sýrovou polentou posypanou gremolatou.
 
Hotovou zvěřínu podáváme se sýrovou polentou posypanou gremolatou.
 
Pro rychlejší přípravu pokrmu, masovou směs můžeme dusit v tlakovém hrnce cca 1 - 1,5 hodiny, aby se maso jen rozsypalo.
 

Vytisknout recept

LAMART DOPORUČUJE SPOTŘEBIČE PHILCO

Moderní vzhled, špičkové technologie a vysoký uživatelský komfort jsou klíčovými prvky trub značky Philco. Vaření nikdy nebylo snadnější. Od oblíbené pochoutky Vás nyní budou dělit pouze doteky. Stačí zvolit příslušnou funkci na displeji a vše probíhá tak jak má, aniž byste potřebovali kuchařku.

Prohlédnout spotřebiče Philco >