RECEPTY

Šťavnaté hovězí masíčko, uprostřed růžové, ale plné šťávy, to je sen většiny gurmánů. Našim cílem je Vás provést od nákupu vhodného nádobí či náčiní, až po dokonale připravený moderní pokrm.


Opékané artyčokyZobrazit galerii

Opékané artyčoky

Opékané artyčoky

Obtížnost: vysoká | Porce: 4 | Čas: 60 minut


Střední artyčoky 4-6 ks
Olivový olej 50 ml
Prolisovaný česnek 2-3 stroužky
Citron 2 ks
Velká oloupaná rajčata 4 velké
Svazek bazalky (listy) 1 malý
Sůl  
Pepř  


Nejprve připravíme misku s vodou smíchanou se šťávou z 1 citronu. Druhý citron rozpůlíme a necháme po ruce.

Z artyčoku otrháme tvrdé zelené listy až dojdeme k lístkům žlutým, které jsou měkké a jdou snadno přetrhnout v polovině. Odřízneme horní třetinu artyčoku ostrým nožem i s dostatečným kouskem listů. Ze spodní části opatrně odkrojíme tuhé zbytky listů. Největší část stonku odstraníme a zbylou  malou část oloupeme škrabkou a odstraníme vnější vláknitou slupku.

Stonek a artyčok rozkrojíme podélně na půl a řezy potřeme citronem, tím zabráníme hnědnutí zrovna nakrájeného artyčoku.

Vykrajovátkem na meloun vydlabáme střední chloupkovitou část artyčoku. Očištěné půlky artyčoku rozřízneme na 4 dílků a ihned vkládáme do misky s citronovou vodou (jinak artyčok zčerná). Takovým způsobem postupně zpracujeme všechny artyčoky.

Rajčata rozkrájíme na čtvrtiny a po odstranění semínek nakrájíme na větší kousky. Ve velké pánvi se silným dnem rozpálíme olivový olej, pak teplotu trochu zmírníme. Přidáme osušené, mírně osolené artyčoky, které v pánví stále obracíme. Potom ztlumíme teplotu a artyčoky podusíme ještě 3 - 4 minuty pod poklicí, aby více změkly.

K artyčokům přidáme prolisovaný česnek a nakonec rajčata, vše důkladně promícháme a ještě asi minutu opékáme bez pokličky aby rajčata stačila prohřát. Pánev odstavíme ze sporáku a do směsi vmícháme umyté a osušené listy bazalky.

Pokrm před podáváním podle chuti osolíme, opepříme a případně posypeme strouhaným parmazánem.

- Stonky velmi mladých artyčoků jsou lahodné a křehké, pokud se správně připraví. Stonek oloupáme vnější vláknitou slupku malým ostrým nožem, pak stonek podélně nakrájíme na hranolky. Povaříme je ve vroucí osolené vodě se střikem citronové šťávy, která pomůže zachovat barvu.

Vytisknout recept

Pro přípravu můžete použít

ZINC LT2072 ZINC
LT2072
ZINC LT2073 ZINC
LT2073
DINE LT9002 DINE
LT9002

LAMART DOPORUČUJE SPOTŘEBIČE PHILCO

Moderní vzhled, špičkové technologie a vysoký uživatelský komfort jsou klíčovými prvky trub značky Philco. Vaření nikdy nebylo snadnější. Od oblíbené pochoutky Vás nyní budou dělit pouze doteky. Stačí zvolit příslušnou funkci na displeji a vše probíhá tak jak má, aniž byste potřebovali kuchařku.

Prohlédnout spotřebiče Philco >