Zobrazit galerii
Houbové lasagne
Bramborovo houbové lasagne pečené se sýrem čedar
Obtížnost: střední | Porce: 4 | Čas: 60 minut
Brambory velké |
1,4 kg |
Žampióny bílé |
300 g |
Hlíva ústřičná |
300 g |
Smetana 31% |
500 ml |
Mléko |
300 ml |
Máslo |
100 g |
Tymián |
1 snítka |
Čedar plátkovaný |
200 g |
Sůl, pepř |
dle chuti |
Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na plátky tenké 2 milimetry. Pokud se vám brambory budou špatně krájet, podélně rozpulte a krájejte na 2 milimetrové plátky.
Do rendlíku nalijte mléko, smetanu, osolte, opepřete a přiveďte k varu. Nakrájené brambory dejte do vroucího mléka se smetanou a za stálého míchání vařte 6 minut. Ochutnejte, brambory by měli být slanější.
Žampiony, hlívu ústřičnou, očistěte, nakrájejte na větší kousky. Do rendlíku dejte máslo, rozehřejte a nakrájené houby orestujte. Houby nesmí být orestované do hněda. Po orestování mírně osolte, opepřete a přidejte tymián.
Zapékací formu vyložte pečícím papírem. Na dno dejte vrstvu brambor, poté vrstvu orestovaných hub. Přidejte sýr a na závěr vrstvu brambor, kterou zalijte smetanou a mlékem, které vám zbyli v hrnci při vaření brambor.
Pečeme v rozpálené troubě na 200 °C přibližně 40 minut.
Lasagne podáváme na hezkém, předehřátém talíři.
- V sezóně hub můžete nahradit žampiony za pravé hříbky.
- Sýr čedar můžete nahradit ementálem, parmazánem.
- Zapékací formu můžete vyložit plátkovanou anglickou slaninou.
Vytisknout recept