RECEPTY

Šťavnaté hovězí masíčko, uprostřed růžové, ale plné šťávy, to je sen většiny gurmánů. Našim cílem je Vás provést od nákupu vhodného nádobí či náčiní, až po dokonale připravený moderní pokrm.


Dančí plec se smetanovou omáčkouZobrazit galerii

Dančí plec se smetanovou omáčkou

Chutná zvěřinová rolovaná plec se smetanovou omáčkou

Obtížnost: střední | Porce: 4 | Čas: 120 minut



Dančí plec (kýta) 800 g
Mrkev, petržel, celer vše po 150 g
Cibule velká 2 ks
Červené víno suché 0,3 litr
Jablečný ocet 1 dcl
Hořčice plnotučná 3 polévkové lžíce
Divoké koření 5 g
Tymián 3 snítky
Olej 0,5 dcl
Máslo 120 g
Cukr 2 polévkové lžíce
Jalovec 10 kuliček
Mléko 0,5 l
Hladká mouka 100 g
Smetana 31% 5 cl
Vývar 1 l
Špek 80 g
Sůl, pepř dle chuti
Citrón 1 ks

Kořenovou zeleninu a cibuli očistíme. Kořenovou zeleninu nakrájíme na nudličky nebo nastrouháme a restujeme na oleji dozlatova, poté přidáme cibuli a restujeme společně do hněda. Přidáme hořčici, důkladně zarestujeme, zastříkneme vínem a octem a necháme zavařit. Poté zalijeme vývarem, přidáme koření a čerstvé bylinky a necháme vařit.

Dančí plec rozložíme a případně prokrájíme na tenčí plát, lehce naklepeme, osolíme, opeříme a přidáme natrhaný čerstvý tymián. Na maso poklademe na tenké plátky nakrájenou anglickou slaninu a zavineme jako roládu. Svážeme provázkem, osolíme, opepříme a opečeme na pánvi, aby se nám maso zatáhlo. Opečené maso vložíme do základu a dusíme do měkka.

Měkké maso vyjmeme, základ zahustíme moukou rozmíchanou v mléce, dochutíme solí, cukrem a případně octem. Zjemníme smetanou a máslem a přes cedník propasírujeme, abychom do omáčky dostali i rozvařenou zeleninu. Do hotové omáčky přimícháme nastrouhanou citronovou kůru, roztavený, na kostičky nakrájený špek. Nakonec ještě společně provaříme.

Podáváme na hezký, předehřátý talíř.

- Na roládu můžeme použít i maso z krku. Je více prorostlé a voňavější.
- Maso nemusí být pouze z daňka ale také z jelena nebo srnčí.
- Do rolády můžeme také zabalit hranolky kořenové zeleniny, maso má na řezu krásnou mozaiku.
- Spolu s tymiánem můžete přidat i rozmarýn, omáčka je poté voňavější.
- Místo jablečného octa můžete použít i ocet obyčejný.
- Omáčku můžete místo pasírování i rozmixovat, ale v tomto případě se pokuste vylovit z omáčky veškeré koření.

Vytisknout recept

Pro přípravu můžete použít

BAMBOO LT2060 BAMBOO
LT2060

LAMART DOPORUČUJE SPOTŘEBIČE PHILCO

Moderní vzhled, špičkové technologie a vysoký uživatelský komfort jsou klíčovými prvky trub značky Philco. Vaření nikdy nebylo snadnější. Od oblíbené pochoutky Vás nyní budou dělit pouze doteky. Stačí zvolit příslušnou funkci na displeji a vše probíhá tak jak má, aniž byste potřebovali kuchařku.

Prohlédnout spotřebiče Philco >