Zobrazit galerii
Dančí plec se smetanovou omáčkou
Chutná zvěřinová rolovaná plec se smetanovou omáčkou
Obtížnost: střední | Porce: 4 | Čas: 120 minut
Dančí plec (kýta) |
800 g |
Mrkev, petržel, celer |
vše po 150 g |
Cibule velká |
2 ks |
Červené víno suché |
0,3 litr |
Jablečný ocet |
1 dcl |
Hořčice plnotučná |
3 polévkové lžíce |
Divoké koření |
5 g |
Tymián |
3 snítky |
Olej |
0,5 dcl |
Máslo |
120 g |
Cukr |
2 polévkové lžíce |
Jalovec |
10 kuliček |
Mléko |
0,5 l |
Hladká mouka |
100 g |
Smetana 31% |
5 cl |
Vývar |
1 l |
Špek |
80 g |
Sůl, pepř |
dle chuti |
Citrón |
1 ks |
Kořenovou zeleninu a cibuli očistíme. Kořenovou zeleninu nakrájíme na nudličky nebo nastrouháme a restujeme na oleji dozlatova, poté přidáme cibuli a restujeme společně do hněda. Přidáme hořčici, důkladně zarestujeme, zastříkneme vínem a octem a necháme zavařit. Poté zalijeme vývarem, přidáme koření a čerstvé bylinky a necháme vařit.
Dančí plec rozložíme a případně prokrájíme na tenčí plát, lehce naklepeme, osolíme, opeříme a přidáme natrhaný čerstvý tymián. Na maso poklademe na tenké plátky nakrájenou anglickou slaninu a zavineme jako roládu. Svážeme provázkem, osolíme, opepříme a opečeme na pánvi, aby se nám maso zatáhlo. Opečené maso vložíme do základu a dusíme do měkka.
Měkké maso vyjmeme, základ zahustíme moukou rozmíchanou v mléce, dochutíme solí, cukrem a případně octem. Zjemníme smetanou a máslem a přes cedník propasírujeme, abychom do omáčky dostali i rozvařenou zeleninu. Do hotové omáčky přimícháme nastrouhanou citronovou kůru, roztavený, na kostičky nakrájený špek. Nakonec ještě společně provaříme.
Podáváme na hezký, předehřátý talíř.
- Na roládu můžeme použít i maso z krku. Je více prorostlé a voňavější.
- Maso nemusí být pouze z daňka ale také z jelena nebo srnčí.
- Do rolády můžeme také zabalit hranolky kořenové zeleniny, maso má na řezu krásnou mozaiku.
- Spolu s tymiánem můžete přidat i rozmarýn, omáčka je poté voňavější.
- Místo jablečného octa můžete použít i ocet obyčejný.
- Omáčku můžete místo pasírování i rozmixovat, ale v tomto případě se pokuste vylovit z omáčky veškeré koření.
Vytisknout recept