 Zobrazit galerii
Zobrazit galerii
  Grilovaný losos
  Grilovaný losos se zeleným chřestem a maltézskou omáčkou
  Obtížnost: nízká | Porce: 4 | Čas: 30 minut
  
  
	
		
			| Losos | 800 g | 
		
			| Zelený chřest | 600 g | 
		
			| Vejce(žloutky) | 3 ks | 
		
			| Sůl,pepř | dle chuti | 
		
			| Máslo | 100 g | 
		
			| Bílé víno | 50 ml | 
		
			| Kuřecí vývar | 100 ml | 
		
			| Pomeranč | 1 ks | 
	
Zelený chřest oloupeme, dřevnaté konce odlomíme a dáme do vroucí vody se špetkou cukru vařit na cca  5minut. Povařený chřest vyjmeme z vody a dáme rychle zchladit do ledové vody.(nebo ihned podáváme)
Lososa osolíme, opepříme a na olivovém oleji pečeme na pánvi z obou stran. Poté ho dáme do trouby na 180°C na 8 minut dodělat.
V misce promícháme žloutky, pomerančovou šťávu, bílé víno, kuřecí vývar, sůl, pepř a důkladně prošleháme metličkou, až směs začne pěnit.
Směs za stálého ohřívání ve vodní lázni šleháme, dokud omáčka nezačne houstnout a potom postupně přimícháváme rozpuštěné máslo. Omáčku na závěr ještě dochutíme citrónovou šťávou, solí, cukrem a pepřem.
Před podáváním ještě můžeme pro lepší chuť chřest lehce orestovat na másle.
  Podáváme na hezkém, předehřátém talíři.
  - Vaření chřestu je rychlé a trvá cca 5-10 minut. Chřest se vaří na stojato, to znamená hlavičkami nahoru, protože jsou křehčí a pokud bychom ho vařili obráceně, byl by uvařen nestejnoměrně.
- Omáčka ve vodní lázni se nesmí vařit, srazila by se.
- Při podávání přeléváme omáčkou chřest.
- Do omáčky je nejlepší použít šťávu z tzv. krvavého pomeranče
   
   
  Vytisknout recept