RECEPTY

Šťavnaté hovězí masíčko, uprostřed růžové, ale plné šťávy, to je sen většiny gurmánů. Našim cílem je Vás provést od nákupu vhodného nádobí či náčiní, až po dokonale připravený moderní pokrm.


Dýňový cheesecakeZobrazit galerii

Dýňový cheesecake

Dýňový cheesecake

Obtížnost: střední | Porce: 12 | Čas: 90 min


Korpus:  
máslové sušenky 190–220 g
vlašské ořechy + na zdobení 80 + 30 g
rozpuštěné máslo 100 g
   
Náplň:  
smetanový sýr 350 g
vejce 5 ks
dýňové pyré 350 g
cukr 300 g
smetana ke šlehání 180 g
mletá skořice 2 lžičky
vanilkový lusk 1 ks

 

Dno dortové formy vyložíme pečicím papírem, aby lehce přesahoval okraje dna. Boky formy vymažeme máslem a následně formu důkladně obalíme alobalem.

Ořechy a sušenky rozmi×ujeme a smícháme s rozpuštěným máslem. Směs naneseme na dno formy a lžící důkladně upěchujeme a zarovnáme, přičemž vrstva by měla být alespoň půl centimetru silná. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 9–10 minut.

Po této době korpus vyjmeme, zchladíme a uložíme na chvíli do lednice. Zatímco se chladí, připravíme si náplň.

V robotu nebo mi×éru pomalu promícháme smetanový sýr a cukr. Poté po jednom zašleháme vejce, vmícháme dýňové pyré, smetanu, skořici a dřeň z vanilkového lusku. Náplň nalijeme na zchladlý sušenkový základ a následně formu s cheesecakem položíme do hlubokého plechu, který naplníme vodou do výšky cca 3 cm tak, aby voda nepřesahovala alobal a takto koláč ve vodní lázni upečeme. cca 50–60 minut v troubě předehřáté na 150–160 °C. Troubu nastavíme na rovnoměrné pečení shora i zdola.

Po upečení otevřeme dvířka, aby neunikla pára, a stále v troubě necháme cheesecake chladnout asi dvě hodiny. Poté odstraníme z formy alobal a zvenku setřeme vodu a přemístíme ji na utěrku, která odsaje přebytečnou tekutinu. Chladný cheesecake necháme odpočívat v lednice alespoň 5 hodin, nejlépe přes noc.

Oříšky a případně dýňová semínka opražíme na suché pánvi anebo je můžeme i zkaramelizovat. Jakmile je cheesecake dokonale vychladlý, ostrým nožem nebo krátkou cukrářskou paletou jej opatrně odřízneme od okrajů formy, kterou pak odstraníme. Koláč ozdobíme oříšky nebo semínky, anebo obojím.

 

 ---------- 

Koláč podáváme nařezaný na kousky ozdobené zkaramelizovanými pekanovými nebo vlašskými ořechy.

 ---------- 

Cheesecake se peče ve vodní lázni, pára vzniklá při pečení mu dodá onu typickou krémovitost. Je důležité spodek formy obalit alobalem, aby do ní nenatekla voda.
Formu s cheesecake položíme do hlubokého plechu, který naplníme vodou do výšky cca 3 cm tak, aby voda nepřesahovala alobal, a takto koláč upečeme.
Druhou možností je umístit na dno trouby pekáč s vodou, který také zajistí dostatek páry, ale první možnost je lepší. Vodu do trouby přidejte při každém pečení cheesecaku, pocítíte opravdu velký rozdíl. V opačném případě bude cheesecake suchý, převážně u krajů.
Při pečení neotevíráme troubu, koláč by se mohl uprostřed propadnout a také by zbytečně unikla pára. Troubu otevíráme nejdříve 5–10 minut před koncem pečení.


Vytisknout recept

LAMART DOPORUČUJE SPOTŘEBIČE PHILCO

Moderní vzhled, špičkové technologie a vysoký uživatelský komfort jsou klíčovými prvky trub značky Philco. Vaření nikdy nebylo snadnější. Od oblíbené pochoutky Vás nyní budou dělit pouze doteky. Stačí zvolit příslušnou funkci na displeji a vše probíhá tak jak má, aniž byste potřebovali kuchařku.

Prohlédnout spotřebiče Philco >