RECEPTY

Šťavnaté hovězí masíčko, uprostřed růžové, ale plné šťávy, to je sen většiny gurmánů. Našim cílem je Vás provést od nákupu vhodného nádobí či náčiní, až po dokonale připravený moderní pokrm.


Celozrnný perníkZobrazit galerii

Celozrnný perník

Celozrnný perník s čokoládovou polevou

Obtížnost: střední | Porce: 8 | Čas: 20 + 60 m


střední vejce 1 ks
třtinový cukr 100 g
plnotučné mléko 125 ml
libovolný džem 1,5 lžíce
hladká celozrnná mouka 180 g
holandské kakao 1–2 lžíce
prášek do perníku (nebo kypřícího prášek/perníkové koření) 9 g (nebo ½ + ½ lžičky)
jedlá soda ½ lžičky
mletá skořice ½ lžičky
sůl špetka
   
Na dokončení:  
plnotučné mléko 50 g
tmavá čokoláda 50 g
kokosové lupínky  
maliny sušené mrazem nebo čerstvé  
pekanové ořechy na posypání  

 

Pekáč nebo pečicí formu vyložíme papírem na pečení a troubu předehřejeme na 180 °C.

V robotu nebo misce vyšleháme elektrickým šlehačem vejce s cukrem, mi×ujeme přibližně 3 minuty. Následně přilijeme olej, mléko, přidáme džem a vše důkladně rozšleháme.

V separátní misce smícháme mouku s kakaem, práškem do perníku, sodou, skořicí a solí. Do směsi postupně přisypáváme mokré ingredience a dál šleháme, ale ne moc dlouho, protože těsta s obsahem sody musí co nejrychlejší do trouby a dlouhým mícháním jen vyháníme bubliny, která soda vytváří a které potřebujeme.

Těsto nalijeme do připravené formy a vložíme do trouby. Pečeme 35–40 minut a ke konci pečení zkontrolujeme perník dřevěnou špejlí – pokud je těsto hotové, špejle bude čistá, bez nalepených částí a drobků.

Na chladnoucí perník si připravíme polevu. Ve dvouplášťovém rendlíku zahřejeme mléko – horké, ale nesmí se vařit –, nalámeme do něj čokoládu a vše mícháme, dokud se v mléce dokonale nerozpustí. Polevu nalijeme na perník a rovnoměrně rozetřeme. Až po pár minutách na povrchu lehce zaschne, posypeme ji lupínky, malinami a ořechy a podáváme.

 ---------- 

Těsto nešleháme moc dlouho, protože obsah sody ve směsi vytváří bubliny, které ji dělají nadýchanější a křehčí, proto musí hned do trouby bez zbytečného vymíchávání.
Kokos a ořechy můžeme předem – před zdobením – nasucho opražit na pánvi.


Vytisknout recept

LAMART DOPORUČUJE SPOTŘEBIČE PHILCO

Moderní vzhled, špičkové technologie a vysoký uživatelský komfort jsou klíčovými prvky trub značky Philco. Vaření nikdy nebylo snadnější. Od oblíbené pochoutky Vás nyní budou dělit pouze doteky. Stačí zvolit příslušnou funkci na displeji a vše probíhá tak jak má, aniž byste potřebovali kuchařku.

Prohlédnout spotřebiče Philco >