 Zobrazit galerii
Zobrazit galerii
  Dančí plec se smetanovou omáčkou
  Chutná zvěřinová rolovaná plec se smetanovou omáčkou
  Obtížnost: střední | Porce: 4 | Čas: 120 minut
  
  
	
		
			| Dančí plec (kýta) | 800 g | 
		
			| Mrkev, petržel, celer | vše po 150 g | 
		
			| Cibule velká | 2 ks | 
		
			| Červené víno suché | 0,3 litr | 
		
			| Jablečný ocet | 1 dcl | 
		
			| Hořčice plnotučná | 3 polévkové lžíce | 
		
			| Divoké koření | 5 g | 
		
			| Tymián | 3 snítky | 
		
			| Olej | 0,5 dcl | 
		
			| Máslo | 120 g | 
		
			| Cukr | 2 polévkové lžíce | 
		
			| Jalovec | 10 kuliček | 
		
			| Mléko | 0,5 l | 
		
			| Hladká mouka | 100 g | 
		
			| Smetana 31% | 5 cl | 
		
			| Vývar | 1 l | 
		
			| Špek | 80 g | 
		
			| Sůl, pepř | dle chuti | 
		
			| Citrón | 1 ks | 
	
 
  Kořenovou zeleninu a cibuli očistíme. Kořenovou zeleninu nakrájíme na nudličky nebo nastrouháme a restujeme na oleji dozlatova, poté přidáme cibuli a restujeme společně do hněda. Přidáme hořčici, důkladně zarestujeme, zastříkneme vínem a octem a necháme zavařit. Poté zalijeme vývarem, přidáme koření a čerstvé bylinky a necháme vařit.
Dančí plec rozložíme a případně prokrájíme na tenčí plát, lehce naklepeme, osolíme, opeříme a přidáme natrhaný čerstvý tymián. Na maso poklademe na tenké plátky nakrájenou anglickou slaninu a zavineme jako roládu. Svážeme provázkem, osolíme, opepříme a opečeme na pánvi, aby se nám maso zatáhlo. Opečené maso vložíme do základu a dusíme do měkka.
Měkké maso vyjmeme, základ zahustíme moukou rozmíchanou v mléce, dochutíme solí, cukrem a případně octem. Zjemníme smetanou a máslem a přes cedník propasírujeme, abychom do omáčky dostali i rozvařenou zeleninu. Do hotové omáčky přimícháme nastrouhanou citronovou kůru, roztavený, na kostičky nakrájený špek. Nakonec ještě společně provaříme.
  Podáváme na hezký, předehřátý talíř.
  - Na roládu můžeme použít i maso z krku. Je více prorostlé a voňavější.
- Maso nemusí být pouze z daňka ale také z jelena nebo srnčí.
- Do rolády můžeme také zabalit hranolky kořenové zeleniny, maso má na řezu krásnou mozaiku.
- Spolu s tymiánem můžete přidat i rozmarýn, omáčka je poté voňavější.
- Místo jablečného octa můžete použít i ocet obyčejný.
- Omáčku můžete místo pasírování i rozmixovat, ale v tomto případě se pokuste vylovit z omáčky veškeré koření.
   
   
  Vytisknout recept