RECEPTY

Šťavnaté hovězí masíčko, uprostřed růžové, ale plné šťávy, to je sen většiny gurmánů. Našim cílem je Vás provést od nákupu vhodného nádobí či náčiní, až po dokonale připravený moderní pokrm.


Bramborový koláčZobrazit galerii

Bramborový koláč

Bramborový koláč se žampionovou nádivkou

Obtížnost: střední | Porce: 6 | Čas: 105+20 min


moučnaté brambory (typ C) 800 g
chilli vločky ¼ lžičky
máslo + máslo na vymazání formy 4 lžíce (40 g) ±
strouhanka 60 g
čerstvě nastrouhaný tvrdý sýr 50 g
vejce 1 ks
sůl  
černý pepř  
čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek  
tvarohový sýr 100 g
žampiony 600 g
šalotka 100 g
olivový olej 3 lžíce
mořská sůl  
černý pepř  
čerstvě nastrouhaný muškátový můškatový oříšek  
citronová šťáva 2–3 lžíčky
čerstvá petrželka 1 svazek

 

Brambory oloupeme, nakrájíme na stejně velké kousky, a v osolené vodě vaříme přibližně 20 minut.

Mezitím si připravíme nádivku, a to tak, že nejprve nasucho očistíme žampiony (v žádném případě neomýváme!) a odkrojíme měkké části. Vytvoříme drobné kostičky 2–3 mm, vložíme je do papírové utěrky a hodně silně vymačkáme, abychom odstranili co nejvíce tekutiny, kterou houby obsahují. Šalotku oloupeme, nasekáme také nadrobno a orestujeme v horkém oleji, až zesklovatí. Přisypeme vymačkané houby a restujeme za stálého míchání při střední teplotě asi 5 minut. Směs odstavíme z ohně, ochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem a citronovou šťávou a necháme vychladnout. Opláchneme petrželku, osušíme ji, nasekáme nadrobno a vmícháme ji do žampionové nádivky.

Zapneme a zahřejeme troubu na 195 °C. Dortovou formu vytřeme máslem a vysypeme 1–2 lžícemi strouhanky.

Slijeme brambory, necháme je trochu vychladnout a protlačíme lisem na brambory. Do prolisovaných brambor vmícháme nastrouhaný sýr, vejce a 2–3 lžíce strouhanky a vypracujeme těsto, které dochutíme pepřem, muškátovým oříškem a chilli.

Dno připravené formy vyložíme polovinou těsta a okraje lehce povytáhneme nahoru. Na to rovnoměrně rozprostřeme nádivku, navrch rozdělíme kousky tvarohového sýra a vše zakryjeme druhou polovinou bramborového těsta, přičemž pečlivě spojíme okraje spodní i vrchní části těsta. Povrch posypeme zbylou strouhankou a poklademe kousky zbylého másla. Takto připravený koláč pečeme v horké troubě přibližně 15 minut. Pak zvýšíme teplotu na 200 °C a k tomu zapneme funkci grilování na dalších cca 5 minut, aby povrch získal lehce nahnědlou barvu.

 ---------- 

Bramborový koláč podáváme teplý nebo studený a jako příloha může posloužit i zeleninový salát.

 ---------- 

Bramborový koláč můžeme naplnit také mangoldem s piniovými jádry.


Vytisknout recept

LAMART DOPORUČUJE SPOTŘEBIČE PHILCO

Moderní vzhled, špičkové technologie a vysoký uživatelský komfort jsou klíčovými prvky trub značky Philco. Vaření nikdy nebylo snadnější. Od oblíbené pochoutky Vás nyní budou dělit pouze doteky. Stačí zvolit příslušnou funkci na displeji a vše probíhá tak jak má, aniž byste potřebovali kuchařku.

Prohlédnout spotřebiče Philco >