RECEPTY

Šťavnaté hovězí masíčko, uprostřed růžové, ale plné šťávy, to je sen většiny gurmánů. Našim cílem je Vás provést od nákupu vhodného nádobí či náčiní, až po dokonale připravený moderní pokrm.


MusakaZobrazit galerii

Musaka

Musaka s lilkem

Obtížnost: nízká | Porce: 4 | Čas: 90 min


lilek 2 ks
mleté hovězí maso 700 g
tvrdý sýr 150 g
drcená rajčata 400 g
panenský olivový olej 3 lžíce
česnek 2 stroužky
bílé víno 100 ml
čerstvě mletá cejlonská skořice  
sůl a pepř  
másla 50 g
hladké mouky 40 g
mléka 400 ml
čerstvě mletý muškátový oříšek  
žloutek 2 ks

 

Lilky nakrájíme na plátky silné asi 5 mm, ogrilujeme na grilovací pánvi, odložíme stranou pro pozdější použití a připravíme si sýr nastrouhaný na hrubém struhadle. Na pánvi rozehřejeme 2 lžíce oleje a osmahneme na něm maso dorůžova. Poté přidáme oloupaný česnek a takto opékáme zhruba 5 minut. Následně česnek vyjmeme a maso podlijeme bílým vínem, které při varu necháme odpařit. Pak vlijeme drcená rajčata, osolíme, opepříme a zasypeme skořicí. Celou směs promícháme, přivedeme k varu, zakryjeme pokličkou a vaříme dalších 15 minut. Po uplynutí této doby necháme asi 10 minut chladnout.

Zapneme troubu a předehřejme ji na 180 °C. Vymastíme pekáč nebo zapékací mísu, rozložíme do ní polovinu připravených grilovaných lilků, zalijeme polovinou omáčky a na ní naskládáme další vrstvu ze zbývajících lilků a směsi. Takto připravené odložíme stranou, dokud si nepřipravíme bešamel. Rozehřejme máslo, do kterého přidáme mouku a za stálého míchání přilíváme mléko tak, aby se nevytvořily hrudky. Poté přidáme třetinu nastrouhaného sýra, muškátový oříšek a 2 žloutky a mícháme, dokud nevznikne hustá omáčka. Takto připraveným bešamelem zalijeme mísu s připravenými lilky, načež povrch posypeme zbývajícím nastrouhaným sýrem.

Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 40 minut, dokud povrch neztmavne a nezezlátne. Před podáváním necháme 10 minut odležet.

 

 ---------- 

Hotovou musaku můžeme podávat s čerstvě nasekanou petrželkou nebo bazalkou.

 ---------- 

Namísto lilků můžeme použít stejné množství cuket nebo artyčoků.


Vytisknout recept

LAMART DOPORUČUJE SPOTŘEBIČE PHILCO

Moderní vzhled, špičkové technologie a vysoký uživatelský komfort jsou klíčovými prvky trub značky Philco. Vaření nikdy nebylo snadnější. Od oblíbené pochoutky Vás nyní budou dělit pouze doteky. Stačí zvolit příslušnou funkci na displeji a vše probíhá tak jak má, aniž byste potřebovali kuchařku.

Prohlédnout spotřebiče Philco >