Test - GTM

RECEPTY

Šťavnaté hovězí masíčko, uprostřed růžové, ale plné šťávy, to je sen většiny gurmánů. Našim cílem je Vás provést od nákupu vhodného nádobí či náčiní, až po dokonale připravený moderní pokrm.


Borůvkový koláčZobrazit galerii

Borůvkový koláč

Borůvkový koláč s kakaem

Obtížnost: střední | Porce: 10 | Čas: 80 minut


plnotučné mléko 250 ml
cukr krupice 285 g
čerstvé droždí 35 g
vejce 3 ks
máslo 315 g
hladká mouka 465 g
holandské kakao 40 g
sůl 5 g
borůvky 1 kg
polohrubá mouka 100 g
ovesné vločky 100 g
rum 50 ml
moučkový cukr (není nutné) 50 g
čerstvé listy máty  

 

V misce smícháme 125 ml teplého mléka, 1 lžíci krupicového cukru a rozdrobeného droždí. Vše promícháme a necháme stát na teplém místě 10 minut. Připravíme si vejce tak, že žloutky oddělíme od bílků. V hrnku rozpustíme 115 g másla a zbylé zatím vrátíme do lednice.

V další míse promícháme 460 g prosáté hladké mouky, kakao a sůl. Do toho přilijeme zbývajících 125 ml mléka, rozpuštěné a ochlazené máslo, 70 g krupicového cukru, 2 žloutky, a nakonec přidáme vzešlý kvásek. Promícháme a na pomoučeném vále rukama vypracujeme vláčné těsto, které poté přendáme na plech vyložený pečícím papírem a rozprostřeme po celé ploše. Okraje necháme cca o 5 mm vyšší a takto potřeme rozšlehaným žloutkem.

Borůvky promícháme se 2 lžícemi cukru, nasypeme na těsto a rovnoměrně rozprostřeme. Drobenku si připravíme promícháním 100 g ztuhlého másla, polohrubé mouky, ovesných vloček a zbylého cukru a nasypeme ji na koláč. Jestliže máme připraveno, necháme před vložením do trouby ještě cca 30 minut na teplém místě kynout. Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C cca 25–30 minut. V mezidobí si připravíme rumovou zálivku tak, že rozpustíme 100 g másla s rumem. Ještě horký koláč přelijeme rumovou směsi, posypeme moučkovým cukrem a ozdobíme mátou.

 ---------- 

Čerstvé droždí se dá nahradit suchým instantním ve správném množství. Instantní sušené droždí je určené k přímému použití a není nutné ho aktivovat mlékem a cukrem, a ani nemusíme čekat, až vzejde kvásek. Jemné krystalky nebo malé kuličky dehydrovaného droždí můžeme rovnou přimíchat k mouce a dalším sypkým surovinám v poměru 1:3, tedy 7 g sušeného droždí = 21 g čerstvého droždí.


Vytisknout recept

LAMART DOPORUČUJE SPOTŘEBIČE PHILCO

Moderní vzhled, špičkové technologie a vysoký uživatelský komfort jsou klíčovými prvky trub značky Philco. Vaření nikdy nebylo snadnější. Od oblíbené pochoutky Vás nyní budou dělit pouze doteky. Stačí zvolit příslušnou funkci na displeji a vše probíhá tak jak má, aniž byste potřebovali kuchařku.

Prohlédnout spotřebiče Philco >