RECEPTY

Šťavnaté hovězí masíčko, uprostřed růžové, ale plné šťávy, to je sen většiny gurmánů. Našim cílem je Vás provést od nákupu vhodného nádobí či náčiní, až po dokonale připravený moderní pokrm.


Křehké hovězí po thajskuZobrazit galerii

Křehké hovězí po thajsku

Křehký hovězí roštěnec po thajsku

Obtížnost: střední | Porce: 4 | Čas: 60 minut


roštěnec vysoký 2,5 cm 750 g
rostlinný olej  
lístky čerstvého koriandru 10 g
lístky čerstvé máty 10 g
citronová tráva 3 stvoly
Na zálivku  
malé červené chilli papričky 2 ks
česnek 2 stroužky
čerstvý zázvor 4 cm kousek
šťáva z limetky 1 ks limety
světlá sójová omáčka 3 lžíce
rostlinný olej 2 lžíce
jemný krupicový světlý přírodní cukr 2 lžičky
K podávání:  
čerstvá červená chilli paprička 1 ks
okurka 1 ks
velké zralé, ale pevné mango 1 ks

 

Nejdříve připravíme zálivku. Chilli papričky rozpůlíme, zbavíme semínek a nakrájíme najemno. Česnek a kousek zázvoru oloupeme a také nakrájíme. Všechny přísady na zálivku dáme do mixéru a rozšleháme až bude směs hladká. Citronovou trávu očistíme a najemno nakrájíme. Několik lístků koriandru a máty necháme stranou na ozdobu, ostatní nasekáme. Vše prozatím odložíme stranou.

Na sporáku rozehřejeme grilovací pánev (bez tuku) na středním až vysokém plamenu, až bude velmi horká, nesmí se z ní však kouřit. Maso lehce potřeme olejem a vložíme ho do horké pánve. Grilujeme asi 3 minuty z každé strany. Steak by měl být krvavý až středně krvavý (bude se chvíli ještě dovářet i po vyjmutí z pánve vnitřním teplem). Přesuneme ho na talíř a necháme odpočinout, zatímco připravíme zeleninu k podávání.

Červenou chilli papričku podélně rozpůlíme, okurku po délce ozdobně narýhujeme a nakrájíme na tenké plátky. Mango oloupeme a také nakrájíme na plátky. Stejně tak maso nakrájíme na tenké plátky, dáme ho do mísy, přidáme několik lžic hotové zálivky a promícháme s nasekanými bylinkami a citronovou trávou. Masovou směs navršíme uprostřed talíře, navrch položíme rozpůlenou chilli papričku, a okolo dekorativně rozložíme plátky okurky a manga. Podáváme se zbylou zálivkou a s kokosovou rýží.

 ---------- 

Ozdobené maso podáváme se zálivkou a s kokosovou rýží.

 ---------- 

Steaky z roštěnce je zapotřebí před přípravou očistit a upravit. Odřízneme část přebytečného tuku a ponecháme jen stejnoměrnou vrstvu, jež postačí k dochucení masa během přípravy. Tuk v pravidelných intervalech nakrájíme až k membráně pod ním. Tak se steak nekroutí. Maso před tepelnou úpravou musí být pokojové teploty.


Vytisknout recept

LAMART DOPORUČUJE SPOTŘEBIČE PHILCO

Moderní vzhled, špičkové technologie a vysoký uživatelský komfort jsou klíčovými prvky trub značky Philco. Vaření nikdy nebylo snadnější. Od oblíbené pochoutky Vás nyní budou dělit pouze doteky. Stačí zvolit příslušnou funkci na displeji a vše probíhá tak jak má, aniž byste potřebovali kuchařku.

Prohlédnout spotřebiče Philco >