Zobrazit galerii
Jablečný dort s třeným tvarohem pečený v lineckém těstě
Jednoduchá příprava jablečného dezertu
Obtížnost: střední | Porce: 6 | Čas: 60 minut
Hladká mouka |
250 g |
Cukr krupice do těsta |
120 g |
Cukr krupice do tvarohu |
2 lžíce |
Vejce |
1 ks |
Máslo |
130 g |
Žloutek |
1 ks |
Jablka velká |
4 ks |
Plnotučný tvaroh |
250 g |
Smetana 31% |
150 ml |
Moučkový cukr do jablek |
2 lžíce |
Skořice |
1 lžička |
Citrónová šťáva |
z 1 ks |
Rozinky |
2 lžíce |
Rum |
500 ml |
Změklé máslo nakrájíme na menší kostky, které dáme do mísy s moukou. Přidáme jedno vejce, žloutek a cukr. Uhněteme těsto, které dáme do potravinářské folie a necháme 60 minut v chladu odpočinout.
Jablka omyjeme, osušíme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na větší kostky. Dáme do mísy, přidáme skořici, moučkový cukr, citrónovou šťávu a zlehka promícháme.
Tvaroh dáme do mísy, přisypeme rozinky, najemno nastrouhanou kůru z důkladně omytého citrónu, smetanu, rum, cukr (dle chuti) a spojíme v jednolitou hmotu.
Vyndáme si těsto, a kousek si oddělíme, aby nám zbylo na vrchní poklop. Do předem vymazané a vysypané formy rozprostřeme těsto a to i přes okraj formy. Nalijeme tvaroh, na který položíme ochucená jablíčka a vše přiklopíme zbylým vyvaleným těstem. Spoje opatrně palci a ukazováčky spojíme, slepíme.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C přibližně 40 minut. Délka pečení je závislá dle výkonu Vaši trouby.
Po upečení jablečný koláč zchladíme a poté posypeme moučkovým cukrem
- Jablka můžete nahradit hruškami.
- Do tvarohu můžete přidat oříšky.
- Do tvarohu můžete přidat semínka z čerstvé vanilky.
Vytisknout recept