RECEPTY

Šťavnaté hovězí masíčko, uprostřed růžové, ale plné šťávy, to je sen většiny gurmánů. Našim cílem je Vás provést od nákupu vhodného nádobí či náčiní, až po dokonale připravený moderní pokrm.


Hříbkové rizotoZobrazit galerii

Hříbkové rizoto

Italské hříbkové rizoto

Obtížnost: nízká | Porce: 4 | Čas: 30 minut


Rýže kulatozrnná 400 g (Arborio nebo Carnaroli)
Olivový olej 50 ml
Bílé víno 100 ml
Sůl,pepř dle chuti
Hříbky (čerstvé nebo mražené) 150 g
Vývar (zeleninový nebo drůbeží) 750 ml
Máslo (studené) 100 g
Cibule 100 g
Česnek 50 g
Parmezán 50 g


V hrnci rozehřejeme olivový olej a 1 lžíci másla, přidáme jemně nasekanou cibuli a česnek a lehce restujeme do „sklovata“, musí pouze změknout.

Potom přidáme syrovou rýži a zvýšíme teplotu. Rýži smažíme za stálého míchání asi minutu, dokud nebudou všechna zrnka průsvitná. Přilijeme bílé víno a za stálého míchání ho necháme odpařit.

Když se veškeré víno vsákne do rýže, přidáme naběračku horkého vývaru a pokrájené houby (můžeme je předtím krátce orestovat na olivovém oleji), ztlumíme teplotu a opepříme a osolíme. Za stálého míchání necháme vývar opět vsáknout a vyvařit. Poté přidáme další sběračku a takto postupujeme až do chvíle, dokud nespotřebujeme vývar a dokud není rýže měkká „na skus“.

Hotové rizoto odstavíme ze sporáku, vmícháme zbylé máslo, a polovinu nastrouhaného parmezánu. Důkladně promícháme a necháme asi 2 minuty pod pokličkou „dojít“. Podle chuti dosolíme, nebo můžeme pokapat citronovou šťávou.

Podáváme sypané zbylým strouhaným parmezánem a nasekanou petrželkou.

Podáváme na hezkém, předehřátém talíři.


- Místo vývaru můžeme samozřejmě použít vodu, ale není to ono.
- Hotové rizoto můžeme lehce zjemnit smetanou.
- Jestliže máme sušené houby je dobré před použitím povařit a vývar použít do rizota.

Vytisknout recept

Pro přípravu můžete použít

GRIND LT7011 GRIND
LT7011

LAMART DOPORUČUJE SPOTŘEBIČE PHILCO

Moderní vzhled, špičkové technologie a vysoký uživatelský komfort jsou klíčovými prvky trub značky Philco. Vaření nikdy nebylo snadnější. Od oblíbené pochoutky Vás nyní budou dělit pouze doteky. Stačí zvolit příslušnou funkci na displeji a vše probíhá tak jak má, aniž byste potřebovali kuchařku.

Prohlédnout spotřebiče Philco >