Zobrazit galerii
Conchiglioni plněné sýrem
Conchiglioni plněné sýrem, cuketou a mátou
Obtížnost: střední | Porce: 4 | Čas: 45 minut
Těstovinové lastury (conchiglioni rigati) |
250 g |
Cibule |
1ks |
Cuketa |
2 ks |
Česnek (bez výhonků) |
2 stroužky |
Čerstvá máta |
8 snítek |
Čerstvý italský sýr ricotta |
300 g |
Strouhaný parmazán |
100g |
Olivový olej |
|
Sůl |
|
Čerstvě mletý pepř |
Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno, omyté cukety najemno nastrouháme. Na 2 lžících rozpáleného oleje osmahneme na pánvi cibuli, přidáme cuketu a 10 minut restujeme na mírném ohni. Cuketu v pánvi osolíme, opepříme a ochutíme rozmačkaným česnekem.
Mezitím opereme a osušíme polovinu snítek máty, lístečky otrháme a najemno nasekáme, zbylé snítky odložíme na ozdobení. Pánev odstavíme z ohně a do směsi vmícháme nasekanou mátu.
Těstoviny uvaříme v dostatečném množství osolené vody do poloměkka ("al dente"), postupujeme podle návodu na balení. Polovinu sýra ricotta rozmačkáme vidlkičkou, vmícháme do cuketové směsi a tou pak naplníme uvařené lasturky.
Lasturky naskládáme jednu vedle druhé do tukem vymazané zapékací mísy, povrch posypeme zbylou rozmělněnou ricottou a překryjeme alobalem. Plněné lasturky pečeme 20 minut v troubě předehřáté na 180°C. Poté sejmeme alobal, povrch posypeme parmazánem a vše ještě krátce zapečeme.
Těstoviny ozdobíme zbylými lístečky máty a podáváme horké.
- Protože plnění těstovin je poměrně pracné, doporučujeme zvolit co největší tvary, lasturky nejsou podmínkou.
- Kdo vůbec nechce ztrácet čas plněním jednotlivých kousků, ten jednoduše uvařené těstoviny promíchá s náplní a vše společně zapeče podle uvedeného postupu - chut` se nezmění, jen výsledek bude méně efektní.
Vytisknout recept