RECEPTY

Šťavnaté hovězí masíčko, uprostřed růžové, ale plné šťávy, to je sen většiny gurmánů. Našim cílem je Vás provést od nákupu vhodného nádobí či náčiní, až po dokonale připravený moderní pokrm.


Cizrnová polévkaZobrazit galerii

Cizrnová polévka

Cizrnová polévka z tlakového hrnce

Obtížnost: nízká | Porce: 6 | Čas: 45m+12 h


suchá cizrna500 g
panenský olivový olej (+ k podávaní)4–6 lžic
mrkev2 ks
cibule2 ks
česnek2 stroužky
sůl
čerstvě mletý černý pepř
lístky čerstvého tymiánu (nebo sušeného)1 lžíce (1 lžička)
bobková list2 ks
římský kmín1 lžička
zeleninový či drůbeží vývar1,5–2 l
bio citron (kůra)1 ks
bio citron nakrájený na klínky 1–2 ks
feta nebo balkánský sýr
tymián1 snítka

 

Cizrnu namočíme den předem do studené vody a necháme 8–12 hodin odpočívat.

Po minimálně osmi hodinách cizrnu scedíme, propláchneme a dáme stranou. Mrkev, cibuli a česnek očistíme/oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na silný oheň postavíme tlakový hrnec, do kterého dáme 2 lžíce oleje, na nějž pak vsypeme mrkev, cibuli a česnek, následně osolíme a opepříme a opékáme 2 minuty. Poté přidáme tymián, bobkový list, římský kmín, odkapanou cizrnu, vývar – množství závisí na tom, jak chceme mít polévku hustou – a citrónovou kůru, vše promícháme a uzavřeme a nastavíme pojistný ventil tlakového hrnce. Jakmile obsah dosáhne varu, ztlumíme oheň na mírný a vaříme 25–30 minut.

Po této době hrnec odstavíme, odtlakujeme a otevřeme, odebereme 2 naběračky tekutiny s cizrnou do žáruvzdorné nádoby, přidáme zbývající olej a takto připravené rozmi×ujeme tyčovým mi×erem. Směs vlijeme zpět do hrnce a vše promícháme, čímž máme hotovo.

 ---------- 

Cizrnovou polévku podáváme doplněnou pepřem, dalším olivovým olejem a sýrem. Podle chuti můžeme dozdobit snítkami tymiánu.

 ---------- 

Při vaření v tlakovém hrnci je vždy třeba držet se návodu ke konkrétnímu výrobku, například pokud jde o objem, který lze připravovat (u luštěnin to bývá i třetina udávaného objemu), a také e×istují modely u nichž lze vybírat z několika "stupňů" tlaku.


Vytisknout recept

LAMART DOPORUČUJE SPOTŘEBIČE PHILCO

Moderní vzhled, špičkové technologie a vysoký uživatelský komfort jsou klíčovými prvky trub značky Philco. Vaření nikdy nebylo snadnější. Od oblíbené pochoutky Vás nyní budou dělit pouze doteky. Stačí zvolit příslušnou funkci na displeji a vše probíhá tak jak má, aniž byste potřebovali kuchařku.

Prohlédnout spotřebiče Philco >