RECEPTY

Šťavnaté hovězí masíčko, uprostřed růžové, ale plné šťávy, to je sen většiny gurmánů. Našim cílem je Vás provést od nákupu vhodného nádobí či náčiní, až po dokonale připravený moderní pokrm.


Banán pečený ve slupce s karamelovou omáčkou a strouhaným kokosemZobrazit galerii

Banán pečený ve slupce s karamelovou omáčkou a strouhaným kokosem

Zajímavá a rychlá úprava banánu

Obtížnost: střední | Porce: 4 | Čas: 45 minut


Banán velký 4 ks
Máslo 60 g
Smetana 31% 100 ml
Cukr krupice na karamel 300 g
Cukr moučka na posypání
Kokos strouhany 30 g
Voda 200 ml
Čerstvá máta na ozdobu


Do rendlíku nalijeme vodu, přisypeme cukr krupici a přivedeme k varu. Ztlumíme a na mírném ohni vodu úplně vyvaříme. Na okrajích rendlíku se nám bude napalovat cukr-karamel. Karamel  nesmíte míchat. Vznikla by Vám karamelová hrouda a ta by se dlouze, obtížně rozvařovala. Pokud bude potřeba, uchopte pevně rendlík za rukojeť nebo ucho a krouživými pohyby karamel zamíchejte. Barva karamelu by měla být tmavě HNĚDÁ. Rendlík s karamelem stáhneme z ohně, po 5 minutách přidáme máslo a nyní vychladíme na pokojovou teplotu. Karamel musí zůstat tekoucí (jako med). Přilijeme smetanu, přidáme nasucho, dozlatova opečený kokos, a stěrkou spojíme. Pokud bude karamel hodně hustý (tužší), tak na mírném ohni zlehka zahřejte. S karamelem se Vám bude lépe pracovat.

Pánev na sucho rozpálíme, přidáme omytý, osušený banán ve slupce a po obou stranách opečeme. Délka pečení je přibližně 5 a 5 minut. Délka je závislá na výkonu vašeho spotřebiče.


Slupku banánu po upečení do půlky roztrhneme a i se slupkou servírujeme.
Zdobíme čerstvou mátou peprnou, nebo meduňkou.


- Smetanu nesmíte nalít na vroucí karamel, srazila by se Vám
- Místo banánu můžete použít papayu, mango, baby banány
- Kokos můžete nahradit různými oříšky
- Smetanu můžete nahradit kokosovým mlékem
- Při přípravě karamelu buďte opatrní, kvůli vysoké teplotě cukru

Vytisknout recept

Pro přípravu můžete použít

EDGE LT2058 EDGE
LT2058

LAMART DOPORUČUJE SPOTŘEBIČE PHILCO

Moderní vzhled, špičkové technologie a vysoký uživatelský komfort jsou klíčovými prvky trub značky Philco. Vaření nikdy nebylo snadnější. Od oblíbené pochoutky Vás nyní budou dělit pouze doteky. Stačí zvolit příslušnou funkci na displeji a vše probíhá tak jak má, aniž byste potřebovali kuchařku.

Prohlédnout spotřebiče Philco >