Zobrazit galerii
Banán pečený ve slupce s karamelovou omáčkou a strouhaným kokosem
Zajímavá a rychlá úprava banánu
Obtížnost: střední | Porce: 4 | Čas: 45 minut
Banán velký |
4 ks |
Máslo |
60 g |
Smetana 31% |
100 ml |
Cukr krupice na karamel |
300 g |
Cukr moučka |
na posypání |
Kokos strouhany |
30 g |
Voda |
200 ml |
Čerstvá máta |
na ozdobu |
Do rendlíku nalijeme vodu, přisypeme cukr krupici a přivedeme k varu. Ztlumíme a na mírném ohni vodu úplně vyvaříme. Na okrajích rendlíku se nám bude napalovat cukr-karamel. Karamel nesmíte míchat. Vznikla by Vám karamelová hrouda a ta by se dlouze, obtížně rozvařovala. Pokud bude potřeba, uchopte pevně rendlík za rukojeť nebo ucho a krouživými pohyby karamel zamíchejte. Barva karamelu by měla být tmavě HNĚDÁ. Rendlík s karamelem stáhneme z ohně, po 5 minutách přidáme máslo a nyní vychladíme na pokojovou teplotu. Karamel musí zůstat tekoucí (jako med). Přilijeme smetanu, přidáme nasucho, dozlatova opečený kokos, a stěrkou spojíme. Pokud bude karamel hodně hustý (tužší), tak na mírném ohni zlehka zahřejte. S karamelem se Vám bude lépe pracovat.
Pánev na sucho rozpálíme, přidáme omytý, osušený banán ve slupce a po obou stranách opečeme. Délka pečení je přibližně 5 a 5 minut. Délka je závislá na výkonu vašeho spotřebiče.
Slupku banánu po upečení do půlky roztrhneme a i se slupkou servírujeme.
Zdobíme čerstvou mátou peprnou, nebo meduňkou.
- Smetanu nesmíte nalít na vroucí karamel, srazila by se Vám
- Místo banánu můžete použít papayu, mango, baby banány
- Kokos můžete nahradit různými oříšky
- Smetanu můžete nahradit kokosovým mlékem
- Při přípravě karamelu buďte opatrní, kvůli vysoké teplotě cukru
Vytisknout recept