Oloupeme okurku, střed zbavíme semínek a následně ji nakrájíme na tenké nudličky. Očistíme mrkev a také nakrájíme na tenké nudličky. Obojí promícháme, osolíme a pokapeme trochou šťávy z limetky.
Aby byl správně uleželý, připravíme si dip k podávání, a to tak, že v misce smícháme arašídové máslo, sójovou omáčku, miso shiro, oloupaný a rozmačkaný česnek, sezamový olej a sirup. Ingredience promícháme a do směsi budeme po lžících přidávat vody, aby omáčka povolila a získala tu správnou konzistenci, jež se podobá hustšímu jogurtu. Jakmile jí dosáhneme, dochutíme chilli papričkami.
Dle návodu na obalu si připravíme nudle, scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Mezitím, co se nudle vaří, nakrájíme tofu na tyčinky a osušíme. Na pánvi rozehřejeme olej na smažení, do něhož pokládáme tyčinky, jemně je osolíme a smažíme dozlatova a křupava. Poté je dáme stranou na papírový ubrousek.
Oloupeme avokádo, zbavíme jej pecky, nakrájíme na stejnoměrné plátky a zakápneme šťávou z limetky. Obereme lístky bylinek a stonky nakrájíme na menší dílky.
S rýžovým papírem pracujeme dle návodu na obalu, přičemž k namáčení výborně poslouží plech nebo forma na pečení. Na připravený list rýžového papíru dáváme postupně všechny připravené náplně – bylinky, avokádo, salát, nudle, tofu, okurku a mrkev – a zavineme podle informací. Při konzumaci závitků namáčíme do dipu.
----------
Náplně do závitků můžeme různě obměňovat, např. přidat ředkev, špenát, červenou řepu, kedlubnu, mango, jarní cibulku, bio vejce atd. podle vlastní chuti.