RECEPTY

Šťavnaté hovězí masíčko, uprostřed růžové, ale plné šťávy, to je sen většiny gurmánů. Našim cílem je Vás provést od nákupu vhodného nádobí či náčiní, až po dokonale připravený moderní pokrm.


Šťavnaté dušené vepřovéZobrazit galerii

Šťavnaté dušené vepřové

Šťavnaté dušené vepřové s dýní a s křupavým šalvějem
 

Obtížnost: střední | Porce: 4 | Čas: 30 minut



Šalvěj 2 snítky
Vepřové plátky krkovice 600 g
Cibule 3 ks
Loupaná rajčata 2 x 400g plechovky
Máslová dýně 1 ks 1,5kg
Olivovový olej 3 lžíce
Mletý pepř 2 lžičky
Mořská sůl špetka
Červený vinný ocet 1 velký doušek

Troubu předehřejeme na 160 °C. Lístky šalvěje otrháme do velkého kastrolu s 3 lžícemi olivového oleje a osmažíme je dozlatova a do křupava. Osmaženou šalvěj vyjmeme na papírovou utěrku, olej v kastrolu ponechame. Cibuli očistíme a nakrájíme nahrubo. Vepřové maso nakrájíme na 2 cm kousky, promícháme s čerstvě mletým černým pepřem a špetkou mořské soli. Maso vložíme do kastrolu s ochuceným olejem a opečeme na středním plameni ze všech stran dozlatova. Přidáme nakrájenou cibuli a restujeme společně, dokud cibule nezměkne. Pokapeme červeným vinným octem a za občasného míchání dusíme asi 20 minut, dokud maso neztmavne a nezačne karamelizovat. Do kastrolu přidáme rajčata, která v rukou rozmačkáme, a přilijeme dvě plechovky vody. Kastrol přiklopíme, vložíme do trouby a dusíme 2 hodiny a 30 minut, dokud maso nezměkne. Během pečení ochutnáváme a případně dochucujeme. Asi hodinu a čtvrt před koncem pečení masa rozpůlíme dýni, odstraníme semena a položíme ji na plech. Potřeme ji 1 lžící olivového oleje, osolíme, opepříme a pečeme v troubě, dokud není měkká. Z upečené dýně vytvoříme pomocí lžíce nebo tvořítka kopečky a podáváme je s dušeným vepřovým masem. Na závěr maso ozdobíme křupavými šalvějovými lístky. Podáváme ideálně s čerstvým chlebem nebo bagetou. 
 
Z upečené dýně vytvoříme pomocí lžíce nebo tvořítka kopečky a podáváme je s dušeným vepřovým masem. Na závěr maso ozdobíme křupavými šalvějovými lístky. Podáváme ideálně s čerstvým chlebem nebo bagetou. 
 
Místo vepřových plátků z krkovice lze použít vepřová líčka pro jemnější a šťavnatější výsledek.
Šalvěj smažíme krátce na střední teplotu, aby byla křupavá, ale nezhořkla.
Při pečení dýně doporučujeme použít pečicí papír, aby se dýně nepřipékala a zachovala si strukturu.
 

Vytisknout recept

LAMART DOPORUČUJE SPOTŘEBIČE PHILCO

Moderní vzhled, špičkové technologie a vysoký uživatelský komfort jsou klíčovými prvky trub značky Philco. Vaření nikdy nebylo snadnější. Od oblíbené pochoutky Vás nyní budou dělit pouze doteky. Stačí zvolit příslušnou funkci na displeji a vše probíhá tak jak má, aniž byste potřebovali kuchařku.

Prohlédnout spotřebiče Philco >