RECEPTY

Šťavnaté hovězí masíčko, uprostřed růžové, ale plné šťávy, to je sen většiny gurmánů. Našim cílem je Vás provést od nákupu vhodného nádobí či náčiní, až po dokonale připravený moderní pokrm.


PovidlaZobrazit galerii

Povidla

Domácí švestková povidla

Obtížnost: nízká | Porce: 4 | Čas: 6 hodin


Švestky   5000 g
Cukr krystal  1200 g
Vinný ocet  130 ml
Skořice celá  1 ks
Badyán   2 ks
Rum   40 ml


Švestky pečlivě omyjte, vypeckujte a nakrájejte na větší kousky.

V pekáči smíchejte švestky s cukrem a octem a nechte nejlépe do druhého dne odstát. Druhý den přidáme koření a vaříme v troubě na 140°C cca 3-4 hodiny. Během pečení občas promícháme. Po vyjmutí z trouby necháme vystydnout, vyjmeme koření a promixujeme tyčovým mixérem.

Povidla dáme do chladu a druhý den stejný postup opakujeme, aby se nám z povidel odpařila veškerá tekutina. Na závěr vmícháme do povidel rum.

Plníme do sterilizovaných sklenic.

- Povidla můžeme samozřejmě vařit i v hrnci na sporáku
- Na přípravu povidel je dobré mít švestky opravdu zralé až přezrálé, ale opravdu zdravé ovoce.
- Při vaření můžeme v povidlech nechat pár pecek, které před mixováním vyjmeme.
- Výroba povidel má u nás obrovskou tradici, na níž se v minulosti hlavně na Moravě podílela vždy celá vesnice. Vařilo se velkých kameninových nádobách i s peckami, které se poté na sítě vydírali březovým koštětem. Povidla se připravovala zcela bez cukru, protože ve zralých švestkách je ho opravdu hodně a po odvaření šťávy se cukr zkoncentruje.

Vytisknout recept

LAMART DOPORUČUJE SPOTŘEBIČE PHILCO

Moderní vzhled, špičkové technologie a vysoký uživatelský komfort jsou klíčovými prvky trub značky Philco. Vaření nikdy nebylo snadnější. Od oblíbené pochoutky Vás nyní budou dělit pouze doteky. Stačí zvolit příslušnou funkci na displeji a vše probíhá tak jak má, aniž byste potřebovali kuchařku.

Prohlédnout spotřebiče Philco >