Zobrazit galerii
Pečená červená řepa v papilotě
Pečená červená řepa v papilotě se zázvorem a pomerančovou šťávou
Obtížnost: nízká | Porce: 4 | Čas: 50 minut
Červená řepa |
1000 g |
Česnek |
100 g |
Olivový olej |
50 ml |
Zázvor |
50 g |
Pomeranče |
2 ks |
Bílé víno |
150 ml |
Třtinový cukr |
50 g |
Tymián |
3 snítky |
Sůl, pepř |
|
Červenou řepu oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na měsíčky. Oloupeme zázvor, očistíme česnek a důkladně omyjeme a kartáčkem vydrhneme pomeranče.
Na plech položíme pečící papír, jednou tak velký jako je plech samotný aby se dala zelenina zabalit. Na papír klademe nakrájenou řepu, na kostičky nakrájený zázvor a jen lehce překrájený česnek. Z pomerančů vymačkáme šťávu a z jednoho pomeranče oloupeme i kůru, kterou nakrájenou na větší kusy přidáme k zelenině, společně se snítky tymiánu. Takto připravenou zeleninu, osolíme, opepříme, přelijeme pomerančovou šťávou, vínem a polovinou oleje. Na závěr posypeme lehce cukrem.
Papír přeložíme a po okrajích uzavřeme tak že papír několikrát přehneme, aby vznikl balíček. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C asi 40minut.
Po vyjmutí z trouby papír roztrhneme a můžeme servírovat. Při servírování je dobré řepu ještě pokapat olivovým olejem.
Pokapeme dresinkem a můžeme podávat
- Pečenou řepu je při servírování skvělé posypat nasekanou petrželkou a případně lehce pokapat balsamicový octem.
- Skvěle chutná s čerstvým kozím sýrem a pečeným toustem
- Pomerančovou kůru už po upečení nejíme, přidáváme jí pouze na vůni.
- K červené řepě můžeme přidat i očištěnou a nakrájenou dýni, chutná skvěle.
Vytisknout recept