Zobrazit galerii
Jehněčí kolínko
Jehněčí kolínko dušené na zelenině a červeném víně
Obtížnost: střední | Porce: 4 | Čas: 120 minut
Jehněčí kolínka á 400 g |
4 ks |
Olivový olej |
50 ml |
Mrkev, celer, petržel |
1000 g |
Cibule |
300 g |
Červené víno |
300 ml |
Tymián |
2 snítky |
Česnek |
50 g |
Bazalka |
snítka |
Drcená rajčata |
300 g |
Sádlo |
150 g |
Vývar z kostí |
1 l |
Bazalku nasekáme na jemno a smícháme s olivovým olejem. Takto připravenou směsí potřeme očištěná jehněčí kolínka, která ještě před tím protkneme stroužky česneku, osolíme, opepříme, naskládáme do misky a necháme přes noc odpočinout.
V kastrolu rozpustíme sádlo a zprudka na něm opečeme jehněčí kolínka. Kolínka vyjmeme a na výpek nasypeme nastrouhanou nebo na jemné nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu a posléze cibuli. Vše orestujeme do zlatova a zalijeme vínem. Necháme lehce odvařit, přidáme drcená rajčata, tymián a zalijeme vývarem.
Do takto připraveného základu vložíme orestovaná kolínka a dusíme pod pokličkou asi 1 a 1/2 hodiny dokud nejsou měkká.
Hotová kolínka vyjmeme, do základu přilijeme trochu vývaru, zavaříme a dochutíme solí, pepřem a trochou cukru. Můžeme dle chuti ještě přidat víno.
Podáváme na hezkém, předehřátém talíři.
- Jestliže nechceme podávat kolínka jenom se zeleninou, přilijeme do hotového základu více vývaru, zahustíme kvalitní jíškou a rozmixujeme. Hotovou omáčku zjemníme máslem.
- Do základu je dobré také přidat řapíkatý celer, základ je potom chutnější a aromatičtější.
- K tymiánu můžeme ještě přidat i snítku rozmarýnu základ je voňavější.
Vytisknout recept