Zobrazit galerii
Roláda z jehněčí plece
Roláda z jehněčí plece plněná listovým špenátem
Obtížnost: střední | Porce: 4 | Čas: 120 minut
Jehněčí plec |
800 g |
Anglická slanina |
100 g |
Cibule velká |
2 ks |
Česnek |
3 stroužky |
Listový špenát |
200 g |
Tymián |
2 snítky |
Olej |
100 ml |
Hladká mouka |
100 g |
Vývar |
1 l |
Špek |
80 g |
Sůl, pepř |
dle chuti |
Jehněčí plec rozložíme, očistíme od přebytečných blan a tuku a rozkrojíme jí tak aby se z ní dala srolovat roláda. Rozložené maso naklepeme, osolíme, opepříme, a posypeme natrhaným tymiánem. Na tenké plátky nakrájenou anglickou slaninu poklademe na roládu a na slaninu rozložíme orestovaný listový špenát, do kterého při restování přidáme česnek, a osolíme ho. Roládu zabalíme a zamotáme provázkem.
Cibuli nakrájíme na plátky, vložíme do pekáče a na cibuli položíme zabalenou roládu. Přidáme na kostičky nakrájený špek, podlijeme vývarem a pečeme přiklopené poklicí nebo alobalem na 160°C cca 1 hodinu. Před koncem pečení roládu odklopíme a dopečeme na barvu.
Roládu vyjmeme, cibuli orestujeme do hněda, zaprášíme moukou, zarestujeme a zalijeme vývarem. Necháme provařit, dochutíme solí, pepřem a můžeme i špetkou cukru. Přecedíme přes cedník, zjemníme lžící másla, a můžeme podávat.
Podáváme na hezkém, předehřátém talíři. Servírujeme s klasickou přílohou.
- Na roládu můžeme použít i maso z krku. Je více prorostlé a voňavější.
- Špenát můžeme použít čerstvý nebo mražený. Jestli máme čerstvý špenát, důkladně ho propláchněte vodou, je v něm spousta písku. Z mraženého špenátu zase vymačkejte veškerou vodu.
- Spolu s tymiánem můžete přidat i rozmarýn, maso je poté voňavější.
- Do hotové šťávy můžeme přimíchat na kostičky nakrájenou a orestovanou slaninu (špek)
Vytisknout recept