Zobrazit galerii
Restované ragú z kančí kýty s kořenovou zeleninou
Restované ragú z kančí kýty s kořenovou zeleninou, červeným vínem, zahuštěné strouhaným perníkem
Obtížnost: střední | Porce: 4 | Čas: 80 minut
Kančí kýta (kančí krk) |
800 g |
Mrkev, pastyňák, celer |
vše po 150 g |
Červená cibule velká |
2 ks |
Červené víno suché |
500 ml |
Červené Portské víno |
100 ml |
Rajský protlak |
3 lžice |
Badyán |
1 ks |
Tymián |
1 snítka |
Hřebíček |
6 ks |
Máslo |
120 g |
Cukr |
2 lžice |
Šípková marmeláda |
100 g |
Rakytník čerstvý |
15 kuliček |
Tvrdý perník na strouhání |
1 ks |
Smetana 31% |
50 ml |
Vývar |
1 l |
Jalovec |
10 kuliček |
Špek |
80 g |
Sůl, pepř |
dle chuti |
Kořenovou zeleninu, cibuli očistíme. Zeleninu nakrájíme na plátky a posléze na větší 5 centimetrové hranolky. Do rendlíku dáme máslo, rozehřejeme a kořenovou zeleninu dozlatova orestujeme. Zeleninu nesolíme, nepepříme.
Osušené a štětinek z divočáka důkladně zbavené maso nakrájíme na větší kostky 3 x 3 centimetry. Maso dáme do mísy, osolíme, opepříme a promícháme. Necháme 30 minut odpočinout.
Špek nakrájíme na malé kostky, které vyrestujeme v rozpáleném hrnci, přidáme cibuli, kterou jen zesklovatíme. Přidáme maso, tymián, badyán, hřebíček, jalovec a vše důkladně orestujeme. Restujeme přibližně 10 minut.
Zalijeme červeným vínem, portským vínem, přidáme cukr, tomatový protlak, rakytník a vše svaříme o ¾. Nyní přidáme šípkovou marmeládu, podlijeme vývarem a vaříme skoro doměkka. 10 minut před dovařením přidáme kořenovou zeleninu. Zelenina musí zůstat křupavá. Omáčku zahustíme nastrouhaným perníkem.
Dochutíme dle potřeby solí, pepřem a cukrem.
Podáváme na hezkém, předehřátém talíři. Servírujeme ji s klasickou přílohou nebo s pečivem.
- Pokud můžete, toto jídlo vařte z krku, má větší obsah tuku, blan. To všechno jsou nositelé chuti.
- Pokud neseženete perník na strouhání, omáčku zahustěte kvalitní jíškou.
- Na úpravu tohoto pokrmu je vhodné bariquové víno. Omáčka je plnější chuti.
- Pokud neseženete šípkovou marmeládu, nahraďte silním šípkovým čajem. V tomto případě budete potřebovat více cukru k dochucení omáčky.
- Čerstvý rakytník můžete nahradit rakytníkovou marmeládou, rakytníkovým sirupem.
- Kančí maso můžete nahradit jelením masem, dančím masem nebo srnčím masem.
- Pokud máte kvalitní maso, falešnou svíčkovou, hezký oříšek maso prošpikujte špekem a dále pokračujte v přípravě, jak je napsáno
Vytisknout recept