Zobrazit galerii
Orientální lilkové ragú
Orientální lilkové ragú s meruňkami
Obtížnost: střední | Porce: 4 | Čas: 60 minut
Lilek |
600 g |
Cibule |
400 g |
Olivový olej |
3 lžíce |
Sušené meruňky |
250 g |
Zeleninový vývar |
400 g |
Sladká paprika |
2 - 3 lžičky |
Čerstvě namletý římský kmín |
2 - 3 lžičky |
Kajenský pepř |
1/2 -1 lžička |
Cejlonská skořice |
2 lžičky |
Sirup z granátových jablek |
2 lžíce |
Tymián |
2 snítky |
Jádra vlašských ořechů |
40 g |
Menší granátové jablko |
1 ks |
Sůl |
|
Lilky omyjeme a nakrájíme na větší kostky nebo hranolky. Posypeme je 1 - 2 lžickami solia dáme stranou.
Oloupeme cibuli, nakrájíme ji na větší kousky a v oleji restujeme, až zesklovatí. Nakrájený lilek opláchneme a důkladně vysušíme kuchyňským papírem. Přidáme k cibuli a restujeme dalších 5 minut, občas promícháme.
Mezitím nakrájíme meruňky , přidáme k zelenině a za stálého míchání podusíme přibližně 5 minut.
Přidáme vývar, přivedeme k varu, zakryjeme pokličkou a ragú zlehka vaříme při nízké teplotě asi 20 minut, až je všechno měkké. potom vaříme bez pokličky dokud tekutina zhoustné. Ragú ochutíme paprikou, římským kmínem, kajenským pepřem, skořici a sirupem z granátových jablek, dochutíme solí.
Opláchneme tymián , osušíme, lístečky strhneme a nasekáme. Vlašské ořechy nasekáme nahrubo a opražíme je na pánvi bez tuku. Granátové jablko dokola nařízneme, rozdělíme na poloviny a vydlabeme jádra. Nasypeme je společně s tymiánem a vlašskými ořechy na ragú.
Podáváme ragú s šafránovou rýží.
- Místo granátového jablka můžeme použít brusinky.
- Pokud chcete o něco méně kořeněné ragú, použijeme menší množství koření.
Vytisknout recept