RECEPTY

Šťavnaté hovězí masíčko, uprostřed růžové, ale plné šťávy, to je sen většiny gurmánů. Našim cílem je Vás provést od nákupu vhodného nádobí či náčiní, až po dokonale připravený moderní pokrm.


Noky z červené řepyZobrazit galerii

Noky z červené řepy

Noky z červené řepy se zeleninou a citronovým máslem

Obtížnost: střední | Porce: 4 | Čas: 60+30min


moučnaté brambory500 g
sůl
předpečená nebo předvařená vakuovaná červená řepa200 g
nastrouhaná kůra z bio citronu1 čajová lžička
žloutek2 ks
černý pepř
kajenský pepř
čerstvě nastrouhaný muškatovy ořišek
mouka75–100 g
strouhanka75–100 g
máslo na vymázaní formy
 
červena řepa (čerstvá)500 g
červená cibule100 g
olivový olej2 polévkové lžíce
sůl
černý pepř
chilli vločky
balzamiko2–3 čajové lžičky
nasekaná petrželka1 polévková lžíce
 
CITRONOVÉ MÁSLO:
citronová šťáva2 polévkové lžíce
studené máslo100 g
čerstvě nastrouhaný křen2–3 polévkové lžíce
sůl
čerstvý zelený pepř

 

Brambory oloupeme, omyjeme a v osolené vodě vaříme pod pokličkou 25–30 minut do měkka, poté je scedíme a necháme odpařit. Během vaření si nahrubo nastrouháme předpečenou (předvařenou) řepu.

Brambory rozšťoucháme a smícháme s řepou a citronovou kůrou, rozšleháme vaječné žloutky a přimícháme do směsi, kterou pikantně ochutíme solí, pepřem, kajenským pepřem a muškátem. Následně postupně vmícháváme mouku a strouhánkou, dokud nevznikne kypré, nelepivé těsto, ze kterého vytvoříme 16–20 noků.

Troubu předehřejeme na 80 °C. Vymažeme zapékací formu máslem a takto vložíme ji do trouby, aby se nahřála. Mezitím ve velkém hrnci přivedeme k varu osolenou vodu a po stažení plynu, aby nebublala, do ní vkládáme noky a necháme je 3–4 minuty táhnout. Jakmile vyplavou na povrch, jsou hotové a můžeme je děrovanou naběračkou vyjmout a nechat okapat. Pak je přemístíme do formy v troubě a udržujeme teplé, aby všechny došly.

Na zeleninovou směs s červenou řepou omyjeme a oloupeme čerstvé hlízy řepy a nakrájíme na kostičky o velikostí cca 1 cm. Červenou cibuli také oloupeme a nakrájíme nadrobno. Obojí za stálého míchání krátce orestujeme na oleji, osolíme a následně dusíme pod pokličkou na mírném plamenu cca 15 minut. Ochutíme pepřem, chilli vločkami a 2–3 čajovými lžičkami balzamica a posypeme petrželkou.

Na citronovém másle zahřejeme citronovou šťávu, do nějž postupně metličkou zašleháme studené máslo, dokud nevznikne hustá omáčka. Podle chuti můžeme vmíchat i trochu křenu. Omáčku ochutíme solí, pepřem a případně ještě trochou křenu, a na talířích s ní přelijeme noky a zeleninu.

 ---------- 

Noky podáváme teple, přelité citronovou omáčkou a posypané křenem.

 ---------- 

Do směsi na noky můžeme použít místo běžné bílé mouky i celozrnnou. Oproti bílé obsahuje mnohem více prospěšných živin pro naše tělo.


Vytisknout recept

LAMART DOPORUČUJE SPOTŘEBIČE PHILCO

Moderní vzhled, špičkové technologie a vysoký uživatelský komfort jsou klíčovými prvky trub značky Philco. Vaření nikdy nebylo snadnější. Od oblíbené pochoutky Vás nyní budou dělit pouze doteky. Stačí zvolit příslušnou funkci na displeji a vše probíhá tak jak má, aniž byste potřebovali kuchařku.

Prohlédnout spotřebiče Philco >