Zobrazit galerii
Kukuřičná polévka
Jednoduchá, rychlá polévka z kukuřice
Obtížnost: nízká | Porce: 4 | Čas: 30 minut
Kukuřice zrna |
600 g |
Cibule |
150 g |
Olej olivový |
50 ml |
Mléko |
500 ml |
Smetana 31% |
100 ml |
Mouka hladká |
3 lžíce |
Sůl, pepř |
dle chuti |
Máslo |
50 g |
Vývar |
1 l |
Cibuli očistíme a nakrájíme najemno. V hrnci rozpálíme olej a cibuli v něm pomalu restujeme, než začne zlátnout. Pak přilijeme vývar a asi 10 - 15 minut cibuli dusíme.
Kukuřici přidáme k cibuli, přilijeme mléko, vývar a přivedeme k varu. Vaříme, než kukuřice změkne.
Pak polévku stáhneme, necháme trochu vychladnout, přelijeme do mixéru a rozmixujeme vše dohladka. Můžeme jí také rozmixovat tyčovým mixérem.
Je-li polévka řídká, přihustíme jí kvalitní jíškou.
Polévku provaříme, dle chuti osolíme, opepříme a zjemníme smetanou a máslem.
Hotovou kukuřičnou polévku servírujeme teplou a zdobíme petrželkou nebo kousky kukuřice. Můžeme ji posypat i sýrem.
- Polévku můžeme vylepšit i čerstvými bylinkami např. tymiánem nebo koriandrem
- Jestliže chcete mít polévku krásně hladkou, po rozmixování ji ještě přeceďte přes jemný cedník.
- Kukuřici na polévku můžete použít mraženou, sterilovanou nebo povařit celé klasy a zrna s nich seříznout nožem.
- Polévku při servírování můžeme posypat i parmezánem a pokapat olivovým olejem.
Vytisknout recept