Zobrazit galerii
Konfitované husí stehno s cibulovou marmeládou
Husí stehna trochu jinak
Obtížnost: střední | Porce: 4 | Čas: 300 minut
Husí stehna á 400 g |
4 ks |
Sádlo |
cca 1L (stehna musí být potopená) |
Bobkový list |
4 ks |
Hrubá mořská sůl |
dle chuti |
Kmín |
špetka |
Tymián |
2 snítky |
|
|
Cibulová marmeláda: |
|
Červená cibule |
500 g |
Cukr |
2 lžíce |
Sádlo |
100 g |
Červené víno |
100 ml |
Ocet Balsamico tmavé |
50 ml |
Zázvor |
30 g |
Brusinky kompot |
100 g |
Sůl, pepř |
dle chuti |
Očištěná husí stehna osolíme a lehce opepříme. Na část stehna, kde bylo oddělené od trupu položíme dva lístky bobkového listu a snítku tymiánu a přitiskneme vždy dvě stehna k sobě. Zabalíme do fólie a necháme 24 hod. v chladu marinovat a proležet.
Stehna vybalíme z fólie, očistíme od bylinek, naskládáme do kastrolu nebo pekáče, a zalijeme rozpuštěným sádlem. Přiklopíme dobře těsnící poklicí, vložíme do mírně vyhřáté trouby a při 80-100°C konfitujeme alespoň 4 – 5 hodin až nám jde maso krásně od kosti. Potom slijeme většinu sádla, stehna lehce posypeme kmínem a při 180 °C necháme porce drůbeže zbarvit dozlatova.
Na cibulovou marmeládu si nakrájíme na plátky červenou cibuli. Na sádle necháme zkaramelizovat cukr do hněda, přidáme cibuli, na kterou se karamel okamžitě nabalí, a mícháme, dokud nám cibule nepustí vodu, ve které se karamel po chvíli rozpustí. Poté zalijeme vínem a balzamikovým octem, přidáme nastrouhaný nebo na malé kostičky nakrájený zázvor. Osolíme, lehce opepříme a za občasného míchání svaříme tekutinu na minimum. Poté přidáme brusinkový kompot a společně ještě chvíli povaříme.
Podáváme na hezkém, předehřátém talíři.
- Takto připravovat můžeme i stehna kachní.
- Na maso je vhodné používat pepř z mlýnku, je daleko aromatičtější.
- Stehna musejí být při konfitování potopená v sádle celá.
- Sádlo můžeme použít husí, kachní ale i vepřové.
- Cibulová marmeláda je vhodný doplněk i k vepřovému masu nebo zvěřině.
- Při podávání stehen můžeme doplnit cibulovou marmeládu ještě dušeným bílým zelím.
Vytisknout recept