RECEPTY

Šťavnaté hovězí masíčko, uprostřed růžové, ale plné šťávy, to je sen většiny gurmánů. Našim cílem je Vás provést od nákupu vhodného nádobí či náčiní, až po dokonale připravený moderní pokrm.


Vánočka s mandlovými plátkyZobrazit galerii

Vánočka s mandlovými plátky

Domácí vánočka s mandlovými plátky a marinovanými rozinkami

Obtížnost: obtížná | Porce: 4 | Čas: 60 minut


Hladká mouka kvalitní 250 g
Polohrubá mouka 80 g
Droždí 30 g
Mléko 125 ml
Cukr 180 g
Vanilkový cukr 10 g
Máslo 90 g
Sůl špetka
Citronová kůra z jednoho citrónu
Žloutky 2 ks
Vejce 1 ks na potření
Rozinky 40 g
Rum 3 dcl
Mandle plátkované 30 g


Do mísy smícháme hladkou a polohrubou mouku. Uprostřed si uděláme důlek, do kterého nalijeme 2/3 teplého mléka, asi 40°C. Do mléka rozdrobíme kvalitní droždí. Pomocí vařečky spojíme v jednolitou hmotu, která je řidší, nelekněte se. Povrh poprášíme hladkou moukou, přikryjeme čistou utěrkou a na teplém místě necháme vykynout. Doba kynutí je přibližně 35 minut.

Poté přidáme vanilkový cukr, obyčejný cukr, sůl, máslo, citrónovou kůru a žloutky. Přilijeme zbytek teplého mléka a znovu vypracujeme v jednolitou hmotu. Když máme těsto vypracované přidáme rozinky. Těsto necháme opět vykynout, přibližně 35 minut.

Vykynuté těsto rozdělíme na 6 stejných dílů. Vyválíme pomocí válečku na placku a hřbetem ruky vyválíme na váleček, asi 35 centimetrů dlouhý. Vyválené těsta na konci spojíme, palcem zmačkneme a upleteme z nich vánočku.

Na plech dáme pečící papír, na který položíme upletenou vánočku a necháme 50 minut kynout. Povrh vánočky pomašlujeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme mandlovými lupínky a pečeme ve vyhřáté troubě na 170°C přibližně 45 minut

Podáváme na pěkném táce v době Vánoc.

- Kvalitní hladká mouka je Babiččina volba.
- Těsto nechte dobře dohladka nakynout. Nespěchejte.
- Rozinky můžete namočit do rumu.
- Pozor při strouhání citrónu, aby tam nebyla bílá dužina. Vánočka by byla hořká.
- Kvalitní vanilkový cukr si můžete připravit sami. Pomocí cukru krupice a čerstvého napůl překrojeného vanilkového lusku.
- Sůl v žádném případě nedávejte do prvního kynutí.

Vytisknout recept

LAMART DOPORUČUJE SPOTŘEBIČE PHILCO

Moderní vzhled, špičkové technologie a vysoký uživatelský komfort jsou klíčovými prvky trub značky Philco. Vaření nikdy nebylo snadnější. Od oblíbené pochoutky Vás nyní budou dělit pouze doteky. Stačí zvolit příslušnou funkci na displeji a vše probíhá tak jak má, aniž byste potřebovali kuchařku.

Prohlédnout spotřebiče Philco >