RECEPTY

Šťavnaté hovězí masíčko, uprostřed růžové, ale plné šťávy, to je sen většiny gurmánů. Našim cílem je Vás provést od nákupu vhodného nádobí či náčiní, až po dokonale připravený moderní pokrm.


Konfitované husí stehno s cibulovou marmeládouZobrazit galerii

Konfitované husí stehno s cibulovou marmeládou

Husí stehna trochu jinak

Obtížnost: střední | Porce: 4 | Čas: 300 minut


Husí stehna 1600 g (jedno husí stehno má cca 400g)
Sádlo cca 1L (stehna musí být potopená)
Bobkový list 4 ks
Hrubá mořská sůl dle chuti
Kmín špetka
Tymián 2 snítky
   
Cibulová marmeláda:  
Červená cibule 500 g
Cukr 2 polévkové lžíce
Sádlo 100 g
Červené víno 1dc
Ocet Balsamico tmavé 0,5dc
Zázvor 30 g
Brusinky kompot 100 g
Sůl, pepř dle chuti


Očištěná husí stehna osolíme a lehce opepříme. Na část stehna, kde bylo oddělené od trupu položíme dva lístky bobkového listu a snítku tymiánu a přitiskneme vždy dvě stehna k sobě. Zabalíme do fólie a necháme 24 hod. v chladu marinovat a proležet.

Stehna vybalíme z fólie, očistíme od bylinek, naskládáme do kastrolu nebo pekáče, a zalijeme rozpuštěným sádlem. Přiklopíme dobře těsnící poklicí, vložíme do mírně vyhřáté trouby a při 80-100°C konfitujeme  alespoň 4 – 5 hodin až nám jde maso krásně od kosti. Potom slijeme většinu sádla, stehna lehce posypeme kmínem a při 180 °C necháme porce drůbeže zbarvit dozlatova.

Na cibulovou marmeládu si nakrájíme na plátky červenou cibuli. Na sádle necháme zkaramelizovat cukr do hněda, přidáme cibuli, na kterou se karamel okamžitě nabalí, a mícháme, dokud nám cibule nepustí vodu, ve které se karamel po chvíli rozpustí. Poté zalijeme vínem a balzamikovým octem, přidáme nastrouhaný nebo na malé kostičky nakrájený zázvor. Osolíme, lehce opepříme a za občasného míchání svaříme tekutinu na minimum. Poté přidáme brusinkový kompot a společně ještě chvíli povaříme.

Podáváme na hezkém, předehřátém talíři.


- Takto připravovat můžeme i stehna kachní.
- Na maso je vhodné používat pepř z mlýnku, je daleko aromatičtější.
- Stehna musejí být při konfitování  potopená v sádle celá.
- Sádlo můžeme použít husí, kachní ale i vepřové.
- Cibulová marmeláda je vhodný doplněk i k vepřovému masu nebo zvěřině.
- Při podávání stehen můžeme doplnit cibulovou marmeládu ještě dušeným bílým zelím.

Vytisknout recept

Pro přípravu můžete použít

CARMEN LT5006 CARMEN
LT5006

LAMART DOPORUČUJE SPOTŘEBIČE PHILCO

Moderní vzhled, špičkové technologie a vysoký uživatelský komfort jsou klíčovými prvky trub značky Philco. Vaření nikdy nebylo snadnější. Od oblíbené pochoutky Vás nyní budou dělit pouze doteky. Stačí zvolit příslušnou funkci na displeji a vše probíhá tak jak má, aniž byste potřebovali kuchařku.

Prohlédnout spotřebiče Philco >