RECEPTY

Šťavnaté hovězí masíčko, uprostřed růžové, ale plné šťávy, to je sen většiny gurmánů. Našim cílem je Vás provést od nákupu vhodného nádobí či náčiní, až po dokonale připravený moderní pokrm.


Gratinované smetanové bramboryZobrazit galerii

Gratinované smetanové brambory

Gratinované smetanové brambory s parmezánem a třeným česnekem, které se pečou sami.

Obtížnost: velmi nízká | Porce: 4 | Čas: 60 minut


Kvalitní brambory 1,2 kg
Smetana živočišná 31% 4 dcl
Mléko polotučné 3 dcl
Parmazán 100 gr
Česnek 4 stroužky
Muškátový oříšek špetka
Sůl, pepř dle chuti

Neloupané brambory dáme do mísy, zalijeme vlažnou vodou a třikrát důkladně propereme, houbičkou očistíme.  Vycedíme a nakrájíme na 3 milimetry silné plátky.

Do hrnce nalijeme smetanu, mléko, sůl, pepř, utřený česnek, muškátový oříšek a za občasného zamíchání přivedeme k varu. Přidáme nakrájené brambory, zavaříme a pět minut opatrně promícháváme. Nalijeme do zapékací mísy, vařečkou zarovnáme, opatrně zmáčkneme a dáme zapéct do vyhřáté trouby na 190 stupňů přibližně 50 minut.

V polovině pečení posypeme najemno nastrouhaným parmazánem. Na povrchu by měli být pečené brambory zlatavé.
 
Gratinované smetanové brambory podáváme na hezkém, předehřátém talíři.

- brambory neloupejte, se slupkou jsou chutnější
- parmazán můžete nahradit sýrem čedar, gruyere
- brambory můžete péct také v muffinových formách – pro pohodlnější práci po upečení
- v sezóně medvědího česneku, nahraďte za klasický česnek  
- pokud budu při pečení brambory příliš tmavé, dopékejte pod alobalem

Vytisknout recept

Pro přípravu můžete použít

NOIR LT2015 NOIR
LT2015
ELITE LT5004 ELITE
LT5004

LAMART DOPORUČUJE SPOTŘEBIČE PHILCO

Moderní vzhled, špičkové technologie a vysoký uživatelský komfort jsou klíčovými prvky trub značky Philco. Vaření nikdy nebylo snadnější. Od oblíbené pochoutky Vás nyní budou dělit pouze doteky. Stačí zvolit příslušnou funkci na displeji a vše probíhá tak jak má, aniž byste potřebovali kuchařku.

Prohlédnout spotřebiče Philco >