RECEPTY

Šťavnaté hovězí masíčko, uprostřed růžové, ale plné šťávy, to je sen většiny gurmánů. Našim cílem je Vás provést od nákupu vhodného nádobí či náčiní, až po dokonale připravený moderní pokrm.


Koláč s čokoládouZobrazit galerii

Koláč s čokoládou

Koláč s čokoládou a karamelem

Obtížnost: střední | Porce: 8 | Čas: 70 minut


Těsto:  
Vejce/žloutek 1 ks
Hladká mouka 250 g
Cukr moučka 70 g
Máslo (studené) 125 g
Sůl špetka
Studená voda 3 lžíce
   
Karamel:  
Cukr krystal 100 g
Smetana ke šlehání (horká) 100 ml
   
Čokoládová pěna:  
Vejce 2 ks
Plnotučné mléko 100 ml
Cukr moučka 30 g
Smetana ke šlehání 200 ml
Kvalitní hořká čokoláda 200 g


V misce rozšleháme žloutek, cukr a lžíci vody. Mouku smícháme se solí, přidáme na kostičky nakrájené máslo a pomocí prstů zpracujeme drobenku, do které přimícháme žloutkovou směs, a zpracujeme hladké těsto. Kdyby těsto nedrželo pohromadě, přidáme po troškách studenou vodu.

Troubu předehřejeme na 180° a koláčovou formu vymažeme máslem. Těsto rozválíme na pomoučněné desce a přeneseme do formy a vytvarujeme do okrajů. Dno propícháme vidličkou.

Přikryjeme pečícím papírem, zatížíme a pečeme v troubě cca.8-10min. Sundáme papír a necháme ještě tak 5min. dopéct.

Na pánvi necháme rozpustit cukr do hladka a karamelizujeme do oříškově hnědé barvy. Stáhneme z ohně, necháme lehce vychladnout a přiléváme horkou smetanu a společně promícháme. Karamel nalijeme na lehce zchladlý upečený korpus a necháme zchladnout.

Mezitím si promícháme mléko s vejci a cukrem. Svaříme smetanu, nalámeme do ní čokoládu, necháme rozpustit a vymícháme do hladka. Po zchladnutí přidáme vyšlehaná vejce a špetku soli. Takto připravenou čokoládovou pěnu opatrně nalijeme na karamel a pečeme na 180° asi 30 minut.

Po vyjmutí necháme koláč nejlépe přes noc zchladnout.

Zdobíme čerstvou mátou a moučkovým cukrem

- Do koláčové formy pod korpus přidáme pečící papír, aby šlo těsto lépe vyndat.
- Na čokoládě je dobré nešetřit a koupit opravdu kvalitní hořkou čokoládu.
- Pečící papír pod korpusem je dobré potřít ještě máslem.
- Těsto korpusu se propíchává vidličkou proto, aby měl vzduch kudu utéct a korpus nepopraskal.

Vytisknout recept

LAMART DOPORUČUJE SPOTŘEBIČE PHILCO

Moderní vzhled, špičkové technologie a vysoký uživatelský komfort jsou klíčovými prvky trub značky Philco. Vaření nikdy nebylo snadnější. Od oblíbené pochoutky Vás nyní budou dělit pouze doteky. Stačí zvolit příslušnou funkci na displeji a vše probíhá tak jak má, aniž byste potřebovali kuchařku.

Prohlédnout spotřebiče Philco >