Zobrazit galerii
Vývar z bažanta
Vývar z bažanta s masem a nudlemi
Obtížnost: střední | Porce: 6 | Čas: 120 minut
Bažant |
750 g |
Mrkev |
100 g |
Celer |
100 g |
Petržel |
100 g |
Cibule |
50 g |
Žampióny |
100 g |
Nudle domácí |
100 g |
Nové koření |
10 g |
Celý pepř |
5 g |
Jalovec |
5 kuliček |
Tymián |
2 snítky |
Sůl dle chuti |
Pečlivě očištěného, vykuchaného a opláchnutého bažanta rozsekáme na čtyři kusy, osolíme a opečeme zprudka v troubě na 220°C cca 20 minut.
V hrnci orestujeme na větší kusy nakrájenou kořenovou zeleninu a na polovinu překrojenou, omytou cibuli i se slupkou. Zalijeme vodou a přivedeme k varu. Do vroucího vývaru vložíme opečeného bažanta, koření a osolíme. Vývar stáhneme na minimum, aby jenom lehce probublával, a vaříme, dokud není maso z bažanta měkké. Jestliže se nám během vaření tvoří na povrchu pěna, opatrně ji stáhneme naběračkou a vylijeme.
Když je maso uvařené, vše přecedíme přes jemný cedník. Maso obereme od kosti a nakrájíme na kostky. Mrkev a celer nakrájíme na kostičky a vložíme společně s masem zpět do vývaru. Žampióny omyjeme a nakrájíme na plátky a orestujeme na oleji.
Nudle uvaříme v osolené vodě do měkka, vycedíme, propláchneme vlažnou vodou a necháme okapat.
Při servírování polévky vložíme nudle společně s žampióny do talíře a zalijeme horkým vývarem s masem a zeleninou. Posypeme nasekanou petrželkou.
- Jestliže chceme vývar skladovat delší dobu nebo ho případně zamrazit, nevkládejte do něho nakrájené maso a zeleninu, ale vložte je nakrájené do talíře společně s nudlemi a houbami.
- Vývar nevaříme, ale pouze pozvolna táhneme, aby nám zůstal hezky čirý a nezakalený.
- Koření je dobré vložit do vývaru až po odstranění pěny, která se nám usadí na povrchu, abychom spolu s pěnou nevyhazovali i kuličky koření.
- Slupka z cibule nám vývar krásně obarví.
Vytisknout recept