Zobrazit galerii
Rostbíf
Anglický rostbíf s pikantní omáčkou
Obtížnost: střední | Porce: 4 | Čas: 40 minut
Hovězí roštěnec |
2 kg |
Dijonská hořčice |
100 g |
Olivový olej |
50 ml |
Worcester |
30 ml |
Sůl, pepř |
|
|
|
Omáčka: |
|
Majonéza |
200 g |
Kečup |
50 g |
Tabasco |
|
Worcester |
Sojová omáčka |
Maso očistíme od blan a tuku, pak důkladně vetřeme marinádu, kterou jsme si připravili z hořčice, oleje, worcesteru, soli a čerstvě namletého pepře. Necháme marinovat minimálně dvě hodiny.
Maso zprudka opečeme na pánvi ze všech stran, přendáme na pekáč, nebo na pečící mřížku a vložíme do trouby. Pečeme při 150 °C asi půl hodiny. Pokud máme dost času na přípravu, pečeme na 65 °C cca 2 hodiny. Po dopečení vyjměte rostbíf z trouby a nechte maso ještě asi 15 minut stát, aby se nám krásně v mase rozložila šťáva. Maso bude nádherně šťavnaté, ani nedopečené, ani přepečené.
Pokud máte vpichový teploměr, tak na stupeň středně krvavé by maso mělo mít vnitřní teplotu 60°C.
Na stupeň středně propečené stupeň 65°C a na zcela propečené stupeň 70°C
Omáčka:
Majonézu smícháme s kečupem, přidáme lžičku worcesteru, pár kapek sójové omáčky a pár kapek tabasca.
Důkladně promícháme a podáváme k rostbífu.
Po upečení rostbíf ostrým nožem krájíme na tenké plátky
- Čas pečení je pouze orientační, záleží hlavně na velikosti a váze masa, které pečete. Opravdu spolehlivý pomocník je vpichový teploměr.
- Jestliže je roštěnec nízký, nebo maso nedrží tvar, můžeme ho svázat provázkem.
- Do pikantní omáčky můžeme přidat nasekané kapary.
- Při marinování můžeme k masu přidat pár snítků tymiánu a rozmarýnu a poté vše společně opéct na pánvi.
Vytisknout recept