Zobrazit galerii
Hamburgerová bulka
Domácí hamburgerová bulka
Obtížnost: střední | Porce: 4 | Čas: 150 minut
Suroviny na kvásek: |
|
Hladká mouka |
70 g |
Sušené droždí |
7 g |
Mléko |
120 ml |
|
|
Suroviny na těsto: |
|
Vejce |
3 ks |
Hladká mouka |
300 g |
Polohrubá mouka |
130 g |
Máslo |
120 g |
Cukr krystal |
30 g |
Sůl |
10 g |
Sezam, mák |
|
Ve větší míse si smícháme mouku, kvasnice a vlažné mléko a rovnoměrně rozmícháme. Takto připravený „kvásek“ zakryjeme utěrkou, dáme do tepla, a necháme cca půl hodiny kynout, dokud nám nevyběhne a nebude mít bubliny.
V samostatné míse smícháme mouku, cukr a sůl. Poté přidáme hotový kvásek, do kterého jsme po vykynutí vmíchali vejce. Vše společně důkladně promícháme, aby nám vzniklo tužší těsto, které je rovnoměrně provlhčené. Těsto necháme cca 10minut odpočinout.
Poté začneme do těsta postupně zapracovávat změklé máslo, aby nám vzniklo krásné lesklé a vláčné těsto. Můžeme buď rukama, což je trošku náročnější anebo v robotu.
Hotové těsto přikryjeme a necháme v teple nakynout. Poté si těsto rozdělíme na rovnoměrné porce cca 80g a hnětením vytvarujeme malé kuličky bez viditelných svárů a prasklin. Klademe na plech vyložený pečícím papírem a necháváme mezi kuličkami větší mezery. Poté znovu přikryjeme vlhkou utěrkou nebo potravinářskou fólií a necháme asi hodinu dokynout.
Před pečením potřeme bulky rozšlehaným vejcem a posypeme dle chuti třeba mákem nebo sezamem. Pečeme v rozehřáté troubě na 200°C asi 12-15minut do zlatova.
- Velikost porcí na bulky si uděláme podle toho, jak velký hamburger chceme mít, takže uvedená gramáž je pouze orientační.
- Bulky nemusí být pouze k hamburgerům, ale jestliže uděláte kuličky opravdu malé, vzniknou vám po upečení úžasné domácí briošky, které můžete poté přikusovat třeba k masu nebo k salátům.
Vytisknout recept